Premierul Viorica Dăncilă a calificat ca inacceptabilă situația de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din cauza căreia sistemul informatic de asigurări de sănătate este inutilizabil de câteva săptămâni. Totul a culminat cu o declarație controversată a purtătorului de cuvânt al CNAS, iar Viorica Dăncilă a trecut la măsuri drastice. Astăzi a atras din nou atenția că instituția este una cheie pentru întreg sistemul de sănătate.

Modul în care au fost gestionate problemele de CNAS este inacceptabil. E intolerabilă atitudinea disprețuitoare a celor responsabili să explice oamenilor de ce sistemul informatic nu funcționează. Am decis schimbarea președintelui interimar CNAS, aștept de la noul președinte soluții și împreună cu ministrul Sănătății să acționeze pentru creșterea serviciilor medicale. CNAS este o instituție cheie în cadrul sistemului de sănătate din România, iar una din misiunile noii conduceri e să se asigure că fondurile alocate sănătății sunt eficiente”, a explicat premierul.

Oficial, CNAS a anunțat pe 10 iulie că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line. Săptămâna aceasta Viorica Dăncilă a cerut demisia preşedintelui CNAS Răzvan Vulcănescu, iar ieri acesta a fost înlocuit. Noul președinte, Vasile Ciurchea, a fost propunerea ministrului Sorina Pintea, deși acesta a mai deținut această funcție și are un trecut destul de controversat. Este cercetat de DNA împreună cu alţi şefi din cadrul CNAS într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste 16 milioane de euro. Faptele cercetate de procurori vizează contractele încheiate privind sistemul informatic.

Urmărirea penală a început în 2016, iar DNA comunica că „în perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar.

Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții: fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii; CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului, ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI; aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om.

Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiționale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal. Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat că acestea sunt, pe de o parte, angajații CNAS care au semnat aceste acte adiționale și, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preț supraevaluat și nefundamentat”.

Articolul precedentTrei zile de vot pentru românii din diaspora
Articolul următorMircea Drăghici a fost trimis în judecată