Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a anunţat la finalul summitului extraordinar al alianţei consacrat conflictului din Ucraina, că liderii NATO au convenit să acorde un sprijin suplimentar Ucrainei, fiind aprobate patru noi grupuri de luptă inclusiv în România. Stoltenberg a numit războiul din Ucraina drept „cea mai mare ameninţare asupra securităţii din generaţia noastră”. El a vorbit despre conflictul din Ucraina ca drept „războiul preşedintelui Puțîn împotriva Ucrainei”.
„Astăzi, liderii NATO au căzut de acord asupra faptului că trebuie să continuăm să asigurăm sprijin pentru Ucraina. (…) Vom întări apărarea aliată, liderii au aprobat detaşarea celor patru noi batalioane în Bulgaria, Ungaria, România şi, Slovacia. Acestea se adaugă celor care existau deja, aşa că avem opt batalioane multinaţionale acum de la Marea Baltică la Marea Neagră. În întreaga Europă sunt 100.000 de militari americani care sprijină eforturile NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.
40.000 de soldați vor ajunge pe flancul estic
Acesta a explicat că liderii statelor membre ale NATO au căzut de acord asupra faptului că este nevoie de o „resetare” privind termenii apărării, în faţa unei noi realităţi.
Liderii NATO au decis joi, la Bruxelles, să trimită 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale, precum și înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. NATO condamnă invazia Ucrainei de către Rusia „în cei mai fermi termeni posibil”.
„Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și pentru a apăra securitatea populațiilor noastre și fiecare centimetru din teritoriul aliat. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților. De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia”, se arată în declarația adoptată la finalul summitului NATO.
Aliați îi cer lui Putin „să oprească imediat acest război și să retragă forțele militare din Ucraina și facem apel la Belarus să pună capăt complicității sale”.
NATO condamnă atacurile Rusiei „asupra civililor, inclusiv femeilor, copiilor și persoanelor aflate în situații vulnerabile.”
Mircea Geoană: Nu există riscuri militare la adresa României