Consiliul Judeţean Buzău a tocat milioane de euro pe contracte atribuite ilegal unor firme de casă, controlate de consilieri judeţeni şi de fostul preşedinte al instituţiei, Victor Mocanu, actual senator PSD. Concluziile aparţin Curţii de Conturi, care anul trecut a auditat contul de execuţie bugetară, pe anul 2012, al Unităţii Administrativ-Teritoriale Judeţene (UATJ) Buzău. Cele mai multe nereguli s-au constatat la contractele pentru deszăpezire.

Plenul Curţii de Conturi a sesizat Parchetul, în noiembrie 2013, pentru posibile fapte de natură penală, constatate la Buzău de către auditorii Curţii de Conturi.
Este vorba de plăţi fără bază legală sau fără documente justificative, lucrări fictive decontate de administraţia locală, achiziţii prin încredinţare directă la preţuri umflate etc. Printre infracţiunile de care ar putea fi acuzaţi şefii judeţului se numără abuzul în serviciu şi conflictul de interese.
Una dintre cele mai grave nereguli în cheltuirea banilor publici la Buzău se referă la contractele pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene pe timp de iarnă. Pentru lucrările de deszăpezire din iarna anului 2011, Consiliul Judeţean (CJ) Buzău, al cărui preşedinte în acea perioadă era Victor Mocanu, a organizat o licitaţie, câştigată de mai mai multe firme de casă, abonate de ani de zile la contracte pe bani publici. Este vorba de societăţile Nikost SRL Buzău, Util Construct SRL Buzău, Conferic SRL Buzău şi Liciu Con SRL Buzău, despre care presa a relatat că sunt apropiate rudelor familiei Mocanu.
De la masa câştigătorilor nu a lipsit firma Petro Consind SRL Pătârlagele, administrată de Veronica Dobrică, nimeni alta decât soţia consilierului judeţean Dumitru Dobrică. Unul dintre cei mai longevivi consilieri judeţeni, aflat în această funcţie din 2004, Dobrică (PSD) a fost în centrul mai multor scandaluri legate de dirijarea unor contracte pe bani publici către firme în care acesta avea interese.
În iarna lui 2012, deszăpezirea s-a făcut cu aceleaşi firme, numai că de data aceasta CJ Buzău nici nu s-a mai obosit să organizeze licitaţie, contractele încheindu-se prin încredinţare directă.

Profit cu utilaje închiriate

Dobrica7

Practic, firmele care au primit contractele au fost doar simpli intermediari, nedeţinând în proprietate toate utilajele necesare lucrărilor de deszăpezire şi nici personalul aferent.
Astfel, Liciu Con SRL a închiriat 18 utilaje pentru contractele încheiate în 2011 şi şase pentru cele din 2012. Nikost Impex SRL a închiriat două utilaje. Situaţia cea mai flagrantă este cea a firmei Petro Consind SRL, care a folosit numai utilaje închiriate. Firma administrată de nevasta lui Dumitru Dobrică a închiriat utilajele de la Mecan Construct SRL, firmă la care consilierul judeţean avea o participaţie de 69%.
Afacerea s-a dovedit extrem de rentabilă, firmele implicate câştigând milioane de lei prin simpla intermediere a lucrărilor de deszăpezire:
-Util Construct SRL a încasat de la CJ Buzău 2,36 milioane lei (fără TVA) şi a plătit pentru utilajele închiriate 1,57 milioane de lei (profit net 790.000 lei).
-Conferic SRL a încasat de la CJ Buzău 248.412 lei (fără TVA) şi a plătit pentru utilajele închiriate 53.373 lei (profit net 195.000 lei).
-Liciu Con SRL a încasat de la CJ Buzău 962.257 lei (fără TVA) şi a plătit pentru utilajele închiriate 269.795 lei (profit net 693.000 lei).
-Petro Consind SRL a încasat de la CJ Buzău 1,87 milioane de lei (fără TVA) şi a plătit pentru utilajele închiriate 1,33 milioane de lei (profit net 540.000 lei).
Deşi erau în derulare contracte pentru deszăpezire, în februarie 2012, CJ Buzău, invocând starea de necesitate provocată de căderile de zăpadă, a încheiat alte patru contracte prin încredinţare directă. Potrivit Curţii de Conturi, trei dintre aceste contracte au fost date aceloraşi firme cărora li se atribuiseră deja lucrările de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă. Este vorba de Petro Consind SRL, Liciu Con SRL şi Conferic SRL. Petro Consind a încasat în plus, astfel, 2,3 milioane de lei, iar Liciu Con şi Conferic, alte 1,5 milioane. De departe, partea leului a revenit firmei controlate de consilierul Dobrică şi soţia sa. În perioada 2010-2012, CJ Buzău a atribuit către Petro Consind SRL contracte în valoare de 51,7 milioane de lei.
Pentru deszăpezirea drumurilor judeţene în iarna 2009 – 2010, acaparată de aceleaşi firme din ”portofoliul” CJ Buzău, după aceeaşi reţetă ilegală (utilaje închiriate, contracte prin încredinţare directă) DNA a început urmărirea penală a fostului preşedinte al instituţiei, Victor Mocanu, acum senator PSD. Dosarul nu a fost finalizat nici până în prezent.

Lucrări fictive la drumuri judeţene

Alte milioane de lei au fost tocate de CJ Buzău pentru lucrări fictive la obiectivul ”modernizare tronsoane drumuri judeţene”, respectiv DJ 100 H Tislău-Haleş. Banii au fost sifonaţi către aceleaşi firme de casă.
Potrivit Curţii de Conturi, în decembrie 2011, CJ Buzău a plătit firmei Petro Consind SRL Pătârlagele 1,39 milioane de lei, reprezentând contravaloarea unor materiale de construcţii (piatră spartă, oţel beton şi parapeţi metalici). Ulterior, s-a întocmit un proces verbal de custodie, semnat de beneficiar, constructor şi dirigintele de şantier, dar neînregistrat în contabilitatea CJ, fără ca materialele să mai fie inventariate. După verificarea documentelor şi o inspecţie la faţa locului, echipa de audit a stabilit că, de fapt, constructorul Petro Consind SRL a folosit mult mai puţine materiale, în valoare de 427.000 de lei. Rezultă, astfel, o diferenţă de aproape un milion de lei, bani care au intrat în buzunarul admistratorilor firmei.
Alţi 206.000 lei au fost sifonaţi de constructor prin umflarea notei de plată la lucrările de ”semnalizare cu piloţi pentru dirijarea circulaţiei rutiere în scopul asigurării fluenţei traficului”.

Maternitatea, gaură neagră

Singurul caz din cele sesizate justiţiei de Curtea de Conturi în care s-a început deja urmărirea penală este cel al Maternităţii Buzău.
Procurorii DNA au deschis dosar penal pe numele lui Victor Mocanu şi a doi directori din administraţia locală pentru abuz în serviciu. Urmărit penal este şi patronul firmei Medical Finance Projects din Bucureşti, Daniel Mihai Bădic, care a furnizat mai multe echipamente medicale pentru maternitate.
Potrivit Curţii de Conturi, în 2012, CJ Buzău a cumpărat fără licitaţie de la Medical Finance Projects şapte instalaţii medicale, în valoare de 566.000 lei. Auditorii au stabilit că preţurile echipamentelor au fost umflate, autorităţile locale plătind în plus 444.763 lei. Astfel, CJ Buzău a plătit pentru o instalaţie de electrochirurgie 14.865 de euro, în loc de 2.239 euro, preţul real. Un banal reflector cu picior, în valoare de 289 euro, a fost achiziţionat cu 14.785 euro; un aspirator chirurgical, în valoare de 720 euro, a costat 14.626 euro.

Bazinul olimpic, salvat de la înec

Alegerea unui nou preşedinte al CJ Buzău, în iunie 2012, nu a determinat şi o atitudine responsabilă faţă de cheltuirea fondurilor publice. Consiliul Judeţean, condus de Cristinel Bîgiu (PNL/USL), a continuat să umple conturile firmelor favorizate de vechea conducere.
În octombrie 2012, CJ Buzău a aprobat un protocol de colaborare cu firma Vineto Practic SRL Pogoanele, aparţinând omului de afaceri Constantin Lepădatu, pentru „redarea Bazinului Olimpic circuitului funcţional public”.
Bazinul Olimpic „Aqua Center” a aparţinut municipalităţii, dar în 2005 a fost cumpărat de Constantin Lepădatu. Afacerea nu s-a dovedit profitabilă, noul proprietar sfârşind prin a pune lacătul. În 2012, după preluarea preşedinţiei CJ de către Bîgiu, Lepădatu a încercat să-şi revitalizeze afacerea.
Menţionăm că omul de afaceri este şi patron al Casei de Vinuri Zorleşti, localitate unde Cristinel Bîgiu deţine numeroase proprietăţi. Prin protocolul încheiat cu firma Vineto Practic SRL, Consiliul Judeţean s-a angajat să plătească lunar 120.000 lei pentru întreţinerea bazinului. Curtea de Conturi a stabilit că afacerea este ilegală. „În fapt, entitatea verificată s-a obligat şi a acordat o finanţare nerambursabilă de la bugetul judeţean în benficiul unei societăţi al cărei scop este obţinerea de profit”, se arată în raportul de control.

Sponsorizări ilegale pentru Dinamo

Cristinel Bigiu 2

O altă „afacere” a lui Cristinel Bîgiu a fost sponsorizarea echipei de handbal Dinamo Bucureşti. La 27 septembrie 2012, CJ Buzău a aprobat susţinerea financiară, în limita a 250.000 lei, a activităţii competiţionale a echipei de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti.
Potrivit legislaţiei, instituţiile de administraţie publică nu pot sponsoriza decât asociaţii/cluburi sportive aflate în subordine sau pe raza administrativ-teritorială. Pentru a ocoli legea, CJ Buzău a vărsat banii în contul Asociaţiei „Marian Cozma”, împuternicită să-i gestioneze în beneficiul CS Dinamo. Suma, virată în trei tranşe, a fost folosită pentru „indemnizaţii de efort”. Ilegal, susţine Curtea de Conturi, deoarece, potrivit legii, sportivii pot beneficia doar de alimente pentru efort, nicidecum de indemnizaţii de efort sub formă bănească.
CJ Buzău a contestat raportul Curţii de Conturi. Preşedintele instituţiei, Cristinel Bîgiu, nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Articolul precedentŞova, urmărit penal: „DNA mă acuză de trafic de influenţă”
Articolul următorConstrucții ilegale iraniene în Satul Francez