Parocurorii au deschis un dosar pentru purtare abuzivă, după ce lidera SOS Diana Şoşoacă și acoliți ai acesteia au agresat verbal jurnaliști de la Antena 3, chiar pe holurile Parlamentului.
Mai precis, Parchetul General a anunțat că s-a autosesizat după scandalul orchestrat de Şoşoacă vineri, pe holurile din Parlament, fiind însoţită de membri ai partidului său şi de influencerul Makaveli, cel care i-a făcut campanie de promovare contra-cost lui Călin Georgescu pe TikTok.
Sesizarea din oficiu privește, conform procurorilor, infracțiunile de tulburarea ordinii şi liniştii publice și purtare abuzivă:
„În fapt, s-a reținut că în, data de 20 decembrie 2024, în timp ce se aflau în incinta Palatului Parlamentului, mai multe persoane (printre care și un europarlamentar, un deputat, un funcționar parlamentar ș.a.) i-au urmărit și agresat verbal pe jurnaliștii acreditați din cadrul unui post de televiziune.
În același context, pe un cont social media al uneia dintre persoanele menționate anterior a fost publicat un mesaj video prin care au fost adresate injurii și amenințări la adresa judecătorilor Curții Constituționale și a unui jurnalist.
Menționăm că în cauză urmărirea penală se desfășoară in rem. Precizăm că activitățile desfășurate în dosar nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.
Aceasta în condițiile în care, anterior, procurorii arătau că „se constată o recrudescență în spațiul public a unor manifestări caracterizate prin discurs instigator la violență, ură sau discriminare”.
Într-o declarație a procurorului general Alex Florența, acesta atrăgea atenția că „se constată necesitatea urgentă de adaptare a legislației existente, pentru a corespunde realităților faptice și noilor forme de manifestare a acestor infracțiuni”:
„Parchetul General a solicitat crearea unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentanți ai instituțiilor din sistemul judiciar și MAI, cu scopul de a promova cât mai rapid mai multe modificări legislative, care să ofere organelor de urmărire penală instrumente actualizate și apte de a combate eficient fenomenul”, preciza procurorul general, subliniind și asupra solicitărilor:
„Parchetul General propune amendarea textului de lege, prin incriminarea faptei de a promova, în public, cultul persoanelor care au făcut parte din conducerea unei organizații fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, independent de existența unei hotărâri de condamnare față de acea persoană, modificare care ar fi aptă să acopere toate situațiile de acest tip pe care le constatăm azi în mediul public.
Parchetul General propune anumite modificări legislative care să permită tragerea la răspundere penală inclusiv a acelor situații în care nu sunt proferate ameninţări exprese la adresa unei persoane, dar prin forma de manifestare, imaginile postate, recuzita folosită, ele reprezintă forme de amenințare implicită, dar cu un puternic efect intimidant.
Parchetul General propune creșterea limitelor maxime de pedeapsă pentru aceste infracțiuni, demers care ar oferi organelor de urmărire penală posibilitatea utilizării unui spectru mai larg de metode de cercetare și ar avea, în același timp, un efect descurajant mult mai pronunțat.
Parchetul General a propus o serie de modificări ale Ordonanței de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea formelor de discriminare. Acestea vizează situația când persoana împuternicită să aplice sancţiunea contravențională apreciază că fapta a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, constituie infracţiune, moment în care are obligația de a sesiza imediat organele de urmărire penală competente, fără a aplica sancțiunea contravențională”.