Formenerg SA, societatea cu capital de stat al cărei obiect de activitate este organizarea de cursuri de formare profesională pentru angajaţii din domeniul energetic, a devenit vaca de muls pentru demnitari şi diverşi înalţi funcţionari din agenţii guvernamentale şi ministere. Societatea, o fostă filiala desprinsă din Transelectrica, este cel mai cunoscut organizator de cursuri de formare profesională pentru angajaţii societăţilor din domeniul energetic. De-a lungul ultimilor ani, scopul, lăudabil şi necesar, al formării profesionale a fost „completat” cu oportunitatea rotunjirii veniturilor pentru acei funcţionari ori demnitari care şi-au descoperit, brusc, vocaţia de profesor. Astfel, echipa de dascăli ai Formenerg s-a completat, de la an la an, cu profesori „cu greutate”, care au primit sume frumuşele pentru cursurile predate „şcolarilor” din domeniul energetic.Cursuri amestecate

Lectorii, plătiţi pe bază de contracte de prestări servicii, pe numele lor sau ale unor membri de familie, ajung să strângă sume impresionante, ei fiind plătiţi, spun persoane din interiorul Formenerg, chiar şi cu 20% – 30% din totalul taxelor încasate de la firmele care-şi trimit angajaţii la respectivele cursuri. Prin comparaţie, profesorii „de carieră” sunt plătiţi cu sume ridicole, ne-au mărturisit aceleaşi surse. „Şcolarii” cu care am discutat şi-au mărturisit îndoielile asupra profesionalismului cursurilor „la comandă”. Ei spun că acestea se limitează, deseori, la comentarea unor acte normative ori reglementări emise de instituţia din care fac parte lectorii, sau abordează domenii, spun ei, cu o utilitate discutabilă, precum „protecţie antiteroristă” sau „anticorupţie”.

Caşcaval pentru demnitari

Szabo Barnă, secretarul general al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) este unul dintre cei mai productivi profesori plătiţi de Formenerg. În 2007, el a câştigat, potrivit declaraţiei sale de avere, 87.320 lei (873 de milioane de lei vechi) numai din cursurile Formenerg, aproape tot atât cât a încasat din salariul de secretar general al ANRMAP (90.000 lei).
Tot dintre demnitari a fost ales şi un alt profesor – Paul Păcuraru, fostul ministru al Muncii, Sănătăţii şi Familiei. El menţionează, în declaraţia sa de avere, că a câştigat 50.000 de lei din indemnizaţiile obţinute la Senat şi Ministerul Muncii. Poziţia de profesor a lui Pacuraru este mai sensibilă, mai ales de când a ieşit la lumină, cu tam-tamul aferent, afacerea de la Turceni. Reamintim că firma Intratest, firma ce-i aparţine lui Mihnea Pacuraru, fiul fostului ministru, a primit de la Turceni un contract de formare profesională, pe baza unui acord de participare semnat cu Formenerg, la scurt timp după ce Mihnea demisionase chiar din funcţia de director de marketing la Formenerg. Paul Păcuraru a declarat că a obţinut, în 2007, mai mult de 100 de milioane de lei vechi din activitatea de profesor. Suma apare înscrisă în declaraţia de avere depusă de Pacuraru la Senat, dar lipseşte din declaraţia de avere dată ca ministru al muncii. Brusca revenire a memoriei l-a făcut scăpat, probabil, de cercetarea penală pentru fals în acte publice, dar nu şi de culpa privind încălcarea legii din prima declaraţie.

Seminarii de familie

Alături de demnitarii de mai sus s-au înscris pe orbita câştigurilor şi funcţionari publici de conducere „cu greutate” din cadrul ministerelor potente în domeniu. Dintre aceştia îi semnalăm, deocamdată, pe Alexandru Sandulescu (directorul Direcţiei de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei) şi Constantin Ciornei – Donighian (şeful corpului de control din cadrul aceluiaşi minister).
Alexandru Sandulescu, a declarat că a câştigat, în 2007, 2,25 miliarde de lei vechi, din care aproape jumătate provin din indemnizaţiile de membru în consiliul de administraţie (CĂ) sau Adunări Generale ale Acţionarilor la Transelectrica, Hidroelectrica, Electrocentrale Deva şi Rovinari. Cum primul ministru Emil Boc a anunţat că de la anul nu se vor mai plăti indemnizaţii pentru participarea în CĂ sau AGA, cu atât mai bine îi vor prinde banii câştigaţi din cursurile de la Formenerg de el, sau de soţia sa Norica, salariata a OPCOM (operatorul pieţei de energie electrică din România).
Constantin Ciornei Donighian, şeful corpului de control din Ministerul Economiei, a „mărturisit”, în declaraţia de avere pe 2007, un salariu de 90.850 RON (7.520 RON/lună). În dreptul celorlalte categorii de venituri, Ciornei nu a declarat nimic. Sursele noastre spun că ar fi bine să-şi revizuiască declaraţia pe 2007. Nici el nu a ţinut secretă în familie activitatea de profesor, soţia sa Dorina, salariata a Ministerului Apărării Naţionale, fiind şi ea invitata să-i dăscăleasca pe cursanţii Formenerg. Tabloul nepotismului este întregit de soţii Clarisa şi Stefi, nora, respectiv fiul Eufemiei Musat, şef serviciu al Direcţiei buget şi cenzori în Formenerg.

Şcoala şi recreere

Formenerg organizează cursurile din afară Bucureştiului în locaţii prietenoase, în principalele destinaţii turistice din ţară. Principalele săli de curs contractate de Formenerg pentru şcolarizare se regăsesc, potrivit paginii de Internet a societăţii, la Sinaia (hotelurile Palace, Caraiman şi Internaţional), Buşteni (hotel Alexandros) ori pe litoral, în hoteluri din Venus sau Jupiter. Facturile de aici ar fi binişor piperate, spun sursele noastre, dar până la o dovadă concretă, ne mulţumim să le catalogăm drept simple răutăţi.

Articolul precedentRetehnologizarea Porţile de Fier I, o îmbunătăţire catastrofală.Sârbii produc mai multă energie hidro, cu turbinele din anii 70
Articolul următorHățiș penal la Roman Brașov