Câteva zeci de familii sărace din Lupeni trăiesc la limita subzistenţei într-un bloc fără niciun fel de utilităţi, aparţinând primăriei. Culmea, pentru privilegiul de a locui acolo, municipalitatea percepe săracilor o chirie cuprinsă între 40 de lei şi 100 de lei. Ilegal, susţin unii consilieri locali, deoarece blocul este dezafectat, nefiind racordat nici măcar la curent electric. Dacă pe săraci îi dijmuieşte “la sânge, primarul localităţii, Cornel Resmeriţă (PSD), se arată generos faţă de o firmă apropiată intereselor sale. Prestcom Hercules SRL, ameninţată cu falimentul,  a fost împrumută de municipalitate cu un milion de lei, pentru a-şi putea plăti dările către Fisc.

Fără curent, fără apă, fără canalizare, la un loc cu şobolanii şi gândacii. Aşa sunt obligaţi să trăiască de ani întregi locatarii blocului M1 din cartierul Viitorului. Deşi trăiesc în aceste condiţii, locatarii blocului dezafectat sunt obligaţi să plătească primăriei o chirie destul de mare, între 40 şi 108 lei, în funcţie de mărimea apartamentelor. Oamenii sunt nevoiţi să ia apă de la o conductă amenajată chiar de ei la parterul blocului, nu au curent, iar venitul lor este format din ajutoarele sociale sau din ce mai câştigă din vânzarea fierului vechi.

Primarul Cornel Resmeriţă a recunoscut în ultima şedinţă de consiliu local că acel bloc este dezafectat, ceea ce, din punct de vedere legal, nu justifică perceperea chiriilor.

„Ne încălzim cu sobe vechi sau din acelea improvizate, cu lemne sau cu ce cărbuni strângem de la halda de steril. Ajung oamenii să moară de frig în case. Nu avem condiţii, nu avem nimic. Am o fetiţă care învaţă la lumânare şi are note foarte bune. Mai am în îngrijire un frate care are handicap. Îl spăl într-o cădiţă şi are doi metri. Nu se poate să stăm în asemenea condiţii şi să mai şi plătim”, spune Angela T.

Elena D., din acelaşi bloc, spune că sunt trataţi de către administraţia locală „de parcă am fi nişte păduchioşi”. „Am fost şi am făcut reclamaţii de sute de ori. Primarul nu a fost niciodată de găsit pentru noi. Ştie să vină să ceară voturi, dar altceva nu ştie. Totul este un focar de infecţie aici, te poţi îmbolnăvi. Este groaznic, îşi bat joc de noi”, spune femeia.

Constantin Brânduşe, consilier local PNL, a declarat că atât anul trecut, cât şi anul acesta, blocul M1 a fost inclus în buget pentru reparaţii, dar nu au fost alocaţi bani.

„Oamenii au avut din 2009 până acum câteva luni contract de închiriere, deşi ei stau acolo de mai mulţi ani. Imobilul este dezafectat de mult timp şi este o problemă dacă a fost închiriat aşa. Când au semnat procesele verbale de primire, oamenii au fost foarte bucuroşi că au casă, nu şi-au pus problema faptului că nu au uşi, geamuri, canalizare sau apă. Este şi vina lor că nu s-au gândit, că nu au venit în consiliul local să reclame. După ce eu am fost la ei, le-am văzut situaţia, unul nu a mai venit să spună care este realitatea. Aici deja nu mai este vina mea, eu am făcut tot ceea ce am putut”, a mai spus Constantin Brânduşe.

Chirie pe sărăcie

Deşi nu au niciun venit legal, unii locatari sunt obligaţi să plătească o chirie de peste 100 de lei pe lună, pentru un apartament cu două camere fără niciun fel de utilităţi, care este inundat la fiecare ploaie.

Astfel, conform documentelor prezentate de locatari,  Eduard Remus Toma, care are un venit lunar pe familie de 276 de lei, are de plătit 41,40 de lei, iar Catalina Ruja, care a declarat că are un venit lunar pe familie de 42 de lei, are de plată 6,30 de lei. În conformitate cu aceste venituri, se poate crede că altgoritmul de calcul ar putea fi corect. Este însă inexplicabil cum un alt locatar, Albert Vass, care declară că nu are niciun fel de venit, are de plată o chirie de 107, 50 de lei, pentru o locuinţă de 43 de metri pătraţi, aceeaşi suprafaţă ca şi a celorlalţi chiriaşi.

„Nu înţeleg care au fost criteriile după care s-au stabilit aceste sume. Îi rog pe cei de la Universal Edil să mă lumineze, în funcţie de ce au stabilit ei aceste sume pentru chirie, într-un bloc dezafectat, având în vedere că mai sunt unele contracte care sunt valabile şi anul acesta. Să nu uite că acele contracte, încheiate pentru un bloc declarat dezafectat, sunt ilegale. Apartamentele acelor oameni nu au uşi, ferestre sau alte obiecte de inventar pe care Universal Edil, care cere chirie, ar fi trebuit să le aibă.”, a mai spus consilierul local Constantin Brânduşe.

Primăria Lupeni se împrumută pentru a salva o firmă privată

Intransigent faţă de săracii oraşului, primarul Cornel Resmeriţă se arată mărinimos cu firma de salubritate Prestcom Hercules. Această societate, condusă de Ioan Haţegan, supranumit şi „Regele gunoaielor”, a obţinut aproape un milion de lei din partea Consiliului Local Lupeni, pentru a-şi putea achita datoriile către Fisc. Asta în condiţiile în care datoria publică a municipiului Lupeni este estimată la nu mai puţin de 25 de milioane de lei. Banii pentru salvarea Prestcom Hercules au fost obţinuţi de municipalitate în urma unui împrumut de la stat.

„În momentul de faţă, Municipiul Lupeni înregistrează faţă de societatea solicitantă un debit restant până la data de 31 decembrie 2009 de 968.359,25 lei, iar la rândul ei SC Prestcom Hercules SRL a acumulat datorii faţă de Ministerul Finanţelor, motiv pentru care este în prezent în faza de executare silită, urmând ca, în cazul neachitării cât mai urgente a unei sume însemnate să fie deschisă chiar procedura de faliment şi lichidare a societăţii cu toate implicaţiile legale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, iniţiat de către primarul Resmeriţă. Proiectul a primit numai votul consilierilor social-democraţi, suficient însă pentru a fi aprobat.

De altfel, justificarea acestui gest, considerat nesăbuit de consilierii din opoziţie, apare tot în nota de fundamentare, având în vedere că edilii Primăriei Lupeni refuză orice contact cu presa pe tema „delicată” a gunoaielor din localitate. „Din punctul de vedere al oportunităţii consider că obţinerea unui împrumut cu o dobândă avantajoasă acordată de stat conform prevederilor OUG nr 51/2010 pentru stingerea unei datorii certe şi exigibile este în interesul autorităţilor locale. În cazul de faţă, obţinerea acestui împrumut pentru stingerea datoriei ne permite practic realizarea unei eşalonări efective a datoriei restante la o dobândă mică, dar permite de altfel şi evitarea unei executări silite”, se mai motivează în nota de fundamentare.

Datoria municipalităţii, ţinută la secret

Consilierul local PNL Constantin Brânduşe susţine că nu înţelege cum se pot acorda asemenea sume unei societăţi care practic nu face nimic, în condiţiile în care datoria municipiului Lupeni ar fi pe undeva la 25 de milioane de lei.

„Am înaintat o cerere luna trecută în care am cerut, printre altele, să mi se spună care este datoria publică a municipiului Lupeni şi cât s-a plătit firmei Hercules în perioada 2007 – 2010. Am primit răspuns că aceste date nu-mi pot fi furnizate, chiar dacă, din câte ştiu eu, sunt publice, fiind vorba de bani publici, deoarece acestea privesc acele societăţi şi nu publicul larg! Mi se pare strigător la cer aşa ceva. Nu înţeleg de ce acest primar nu vrea să spună care este datoria publică a municipiului Lupeni, după cum nu pot înţelege nici de ce, în loc să-şi ajute societatea subordonată, preferă să dea 10 miliarde de lei altuia, care nu a fost în stare să-şi plătească dările. Mi-e greu să cred că SC Hercules a fost înfiinţată doar pentru a avea contracte cu Primăria Lupeni. Cât despre felul în care arată oraşul, veţi avea surpriza să constataţi că este plin de gunoaie”, mai spune consilierul local.

Angajaţii Universal Edil, tot mai aproape de greva generală

În timp ce primarul din Lupeni se împrumută pentru a salva SC Hercules, societatea de gospodărire a Consiliului Local trece prin momente grele. Salariaţii Universal Edil, neplătiţi de mai multe luni, sunt decişi să iasă în stradă.

„Nu ştiu dacă şi şefii au restanţe la salarii cum avem noi. Mi-e greu să cred că au, chiar dacă ei spun asta. Oameni cu atâta carte cum au ei nu pot să stea fără salariu atâtea luni. Cu ce îşi întreţin maşinile scumpe, casele şi copiii în facultăţi? Noi, care avem profesionala şi poate nici pe aia, mai stăm, că nu avem alte posibilităţi, că e criză, dar ei ce aşteaptă? Eu cred că îşi primesc banii de fiecare dată”, ne spune Ioan Lupu, unul dintre salariaţii Universal Edil.

„Nu ştiu ce aşteaptă. Să intrăm în grevă generală defintivă? Să nu mai lucrăm deloc? Chiar dacă facem, ne ameninţă, cum au mai făcut-o. Noi ne-am săturat, dar nu avem unde să ne ducem şi conducerea se foloseşte de neputinţa noastră. Este păcat că îşi bat joc de noi în felul ăsta. Să se gândească că şi ei au datorii, au copii la şcoală, au tot felul de greutăţi”, spune un alt angajat al societăţii de gospodărire.

Marcel Rad, unul dintre consilierii locali ai PDL Lupeni, a declarat că situaţia grea în care se află Universal Edil nu este o noutate.

„Nu este ceva nou ca Universal Edil să dea salariile cu asemenea întârziere. Noi, consilierii din opoziţie, nu prea avem ce să facem, întrucât nu suntem ascultaţi când ridicăm aceste probleme în consiliul local. Degeaba am cerut rapoarte ale situaţiei financiare, că nu ne-au fost date şi atâta timp cât nu va voi Resmeriţă, nici că le vom primi. Talentul lui este de a sfida legea. Dar, din câte ştiu eu, şefii societăţii au salariile la zi, asta din sursă sigură”, a precizat Marcel Rad

Articolul precedentBecali și Pandele, bandiţii bălţii Pipera
Articolul următorMarin Condescu, mogulul lămpașelor