Fosta adjunctă a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor a fost plasată sub control judiciar și trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea, pentru luare de mită.
În dosar, pe lângă activitățile derulate de ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor, a cântărit mult și faptul că două subalterne ale acesteia au admis că, în timpul unor controale, s-a solicitat mită de la administratorii societăților comerciale.
Potrivit acuzațiilor, fostul inspector-șef adjunct al ITM Bihor s-ar face vinovată de luare de mită, dar și de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (două fapte).
„În perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale la mai multe societăți comerciale, inculpata și trei dintre subalternele sale, în calitate de inspectori de muncă, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri, diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei.
Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de funcționare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru “munca la negru”.
La data de 13 iunie 2023, inculpata ar fi transmis unor oameni de afaceri informații cu caracter nepublic în sensul că i-ar fi anunțat pe aceștia despre faptul că, în aceeași zi, angajații ITM vor desfășura mai multe controale în domeniul construcțiilor”, detaliază DGA.
În momentul în care au demarat cercetările, la finele anului trecut, șefa ITM a fost plasată sub control judiciar prin ordonanța procurorilor, iar Tribunalului Bihor a respins plângerile înainte de aceasta în ceea ce privește măsura preventivă. Conform măsurilor dispuse, fosta adjunctă, acum inculpată, nu are voie, printre altele, să părăsească județul Bihor.
Aceasta în condițiile în care chiar trei subalterne ale inculpatei au recunoscut că se fac vinovate de luare de mită, încheind acorduri cu procurorii. „În prezența apărătorilor aleși, inculpatele au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 10 luni și 3 ani închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi”.