Sursa: Google maps

Un polițist din Giurgiu a fost găsit vinovat de luare de mită, trafic de influență și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nedestinate publicității și a fost condamnat la închisoare cu executare, în urma unei decizii a Curții de Apel București.

Omul legii fusese trimis în judecată alături de unul dintre cei de la care luase mită, administratorul unei societăți, care de asemenea a fost condamnat.

Faptele pentru care au fost condamnați cei doi, precizează Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, s-au derulat începând cu anul 2021, iar dosarul inculpaților a fost trimis pe rolul Tribunalului Giurgiu în februarie anul trecut. Ulterior, atât Tribunalul Giurgiu, cât și CA București au considerat că cei doi sunt vinovați.

Concret, fostul agent de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu a fost judecat pentru luare de mită în formă continuată (20 acte materiale), trafic de influență și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nedestinate publicității (3 acte materiale). Iar acuzațiile aveau legătură cu faptul că, „în perioada 2021-2022, polițistul a pretins și primit sume de bani și foloase (material lemnos – cherestea pentru construcții și lemne de foc) de la administratorii unor societăți comerciale cu sediul în județul Giurgiu, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu și efectuarea controalelor periodice la depozitele societăților”.

În acest context, acesta a divulgat unui număr de 3 administratori de firmă informații despre care a luat cunoștință datorită atribuțiilor de serviciu, cu privire la controalele pe care urma să le execute în perioada următoare.

De asemenea, în perioada martie-aprilie 2021, a pretins și primit de la un administrator de firmă, foloase cu titlu gratuit (2 metri cubi de cherestea), pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor din cadrul Gărzii Forestiere, în scopul de a urgenta acordarea avizului de funcționare pentru depozitul deschis de societate în județul Giurgiu”, detaliază DGA.

Judecata în dosar a durat câteva luni, iar în noiembrie anul trecut, Tribunalul Giurgiu a dispus condamnarea inculpaților. Polițistul a primit 4 ani închisoare pentru luare de mită, 3 ani pentru trafic de influenţă și un an pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. În total, 5 ani şi 4 luni închisoare, plus interzicerea unor drepturi, inclusiv acela „de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii – poliţist – şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”.

La rândul său, administratorul a fost condamnat la acea vreme la închisoare cu executare. Cei doi au atacat sentința cu apel și, chiar dacă instanța a micșorat pedeapsa, polițistul tot are de executat câțiva ani:

Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Tatu Florinel în prezenta cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influenţă, de la 3 ani închisoare la 2 ani şi 6 luni închisoare. Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Tatu Florinel în prezenta cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată (4 acte materiale), de la 1 an închisoare la 6 luni închisoare.

Contopeşte pedepsele principale şi aplică inculpatului Tatu Florinel pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni închisoare, la care se va adăuga un spor de 1 an, reprezentând o treime din celelalte pedepse stabilite, în final inculpatul urmând a executa o pedeapsă rezultantă de 4 ani și 6 luni închisoare. Menţine pedepsele accesorii şi complementare aplicate inculpatului Tatu Florinel de către instanţa de fond.

Dispune în ceea ce îl priveşte pe inculpatul BUDURU PETRICĂ, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Buduru Petrică va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile în cadrul Administraţiei Publice Locale din cadrul Primăriei Stoeneşti sau în cadrul Administraţiei Publice Locale din cadrul Primăriei Giurgiu. Menţine celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate care nu contravin prezentei decizii. Definitivă”.

Cele dispoziții se refereau la confiscarea unor sume de bani, respectiv mita primită și oferită.

Astfel, Tribunalul Giurgiu a dispus menținerea măsurii „sechestrului asigurător asupra sumelor de 4.200 lei 3.120 euro ridicate de la inculpatul Tatu Florinel și depuși la CEC Bank – Sucursala Giurgiu pe numele inculpatului și la dispoziția Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu”, precum și „confiscarea specială a sumei de 41.120 lei, de la inculpatul Tatu Florinel, după cum urmează: 2.000 lei reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit de la Ogoreanu Iacob, administratorul S.C. Ogoreanu S.R.L., la data de 03.04.2021; 1.000 lei reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit de la Ancuța Ionuț-Alexandru, administrator al I.I. Ancuța Aurel, la data de 03.04.2021; 1.100 lei reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit de la Ogoreanu Iacob și Ancuța Ionuț-Alexandru, la data de 18.06.2022; 300 de lei, primiți de la numiții Vasile Petrică și Vasile Daniela-Roberta, administratori ai S.C. Patrik Depozitare S.R.L.; 420 lei, reprezentând contravaloarea spalierilor din beton primiți de la Stanciu Dorel, administrator al S.C. Comb Mihaela S.R.L.; 1.000 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de cazare la pesiunea numitului Stanciu Dorel din stațiunea Predeal; 350 lei primiți de la Floricică Nichită și Floricică Niculina-Mariana, administratori ai S.C. Angel și Costi Impex S.R.L., la data de 13.05.2021; 700 lei, primiți de la Diniță Nelu-Damian, administrator al S.C. Dinita Damian Forest S.R.L.; 20.000 de lei, primiți de la Marcu Lucica, administratorul S.C. ALI 2008 S.R.L., în perioada 2020 – iunie 2022; 2.000 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit de la Petrea Pamfil, administratorul S.C. Robert Trans S.R.L., la data de 12.06.2021; 1.500 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit de la Enache Florentin-Răzvan, reprezentant al S.C. RAM BUSSINES FOREST S.R.L., la data de 03.07.2021; 1.000 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit de la Dumitru Mihai, administratorul S.C. Solary Company S.R.L., în luna iunie 2021; 1.000 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit de la Dumitru Mihai, administratorul S.C. Solary Company S.R.L., în luna iunie 2022; 750 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit în mod necuvenit de la Buduru Petrică, administratorul S.C. Geoforest S.R.L., în perioada iunie – iulie 2021; 1.000 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit în mod necuvenit de la Țigănilă Liliana, administratorul S.C. Evora International S.R.L., în luna iunie 2021; 4.000 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit în mod necuvenit de la Ion Marius-Cătălin, persoană fizică autorizată, în perioada 2019 – 2022; 2.250 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit în mod necuvenit de la Cristea Florian, administratorul S.C. Decom Impex S.R.L. în perioada 2020 – 2022; 750 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit în mod necuvenit de la Petre Valentin, persoană fizică autorizată”.

Articolul precedentSunt pensii care au scăzut după recalculare, dar Ciolacu asigură românii că „pensia lor nu scade”
Articolul următorSimion a decis deja cum va arăta „Guvernul AUR”