Fostul primar PDL al Sectorului 6 al Capitalei Cristian Poteraș a fost condamnat definitiv vineri de magistrații Curții de Apel București la opt ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri.
În același dosar, au fost condamnați și alți funcționari ai Primăriei Sectorului 6, și anume, Gheorghe Floricică — cinci ani, Dumitru Vultur — cinci ani, Moise Daniel — trei ani și şase luni, Petre Boncea — cinci ani, toate pedepsele fiind cu executare.
Funcționarii publici Cristina Popescu și Dorina Pitfor au primit câte trei ani cu suspendare. Pe de altă parte, judecătorii au respins ca nefondate acțiunile formulate de părțile civile Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie ICECHIM București, Academia Română – Institutul de Biologie și Clubul Sportiv Rapid.
Mai mult, instanța a dispus desființarea titlurilor de proprietate emise abuziv (inclusiv procesele-verbale de punere în posesie aferente) și a actelor de înstrăinare subsecvente, o parte din documente fiind autentificate de notarul public Manuela Mitrea, soţia fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, aflat şi el după gratii pentru corupţie.
Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 19,9 milioane de euro de la Marian Jean Căpățînă (prețul obținut din vânzarea terenului de 16.831,03 mp din București, sector 6, str. Valea Oltului 195-197 și a terenului de 3.053,68 mp din București, sector 6, str. Valea Oltului nr.141A) și suma de 810.000 de euro de la Nicolae Ion Berendea (prețul obținut din vânzarea terenului de 1.054,70 mp din București, sector 6, str. Lt. Av. Gheorghe Caranda nr.42).
Instanța a dispus ridicarea sechestrului asigurător instituit până la concurența sumei de 58.230.034 de euro (205.306.570 de lei) asupra bunurilor mobile și imobile aparținând lui Cristian Poteraș și celorlalți condamnați, precum și punerea sechestrului, în vederea confiscării speciale, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând lui Marian Jean Căpățînă și Nicolae Berendea.
Curtea de Apel București a admis apelul declarat de DNA, după ce fostul primar Cristian Poteraș și ceilalți inculpați fuseseră achitați în aprilie 2014 de Judecătoria Sectorului 6.
Pe 2 martie 2011, primarul de la acea vreme al Sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraș, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Articolul precedentRadu Mazăre şi-a dat demisia de la Primăria Constanţa
Articolul următorConsiliile locale nu mai pot reglementa ridicarea maşinilor staţionate neregulamentar