Elena Udrea a reacționat rapid după ultima decizie a judecătorilor în dosarul în care aceasta solicită anularea condamnării de 6 ani cu executare în „Gala Bute”. Curtea Supremă a decis astăzi să îi suspende cauza și să trimită o sesizare
Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care ar trebui să se pronunțe cu privire la trei chestiuni de drept. La scurt timp de la această hotărâre, Udrea a scris pe Facebook că împotriva sa încă se comit abuzuri.
„Ceea ce am anticipat acum o lună, s-a întâmplat azi! Chiar dacă nu mai sunt în proximitatea statului paralel de ani buni, îi cunosc atât de bine modul de gândire și acțiune, încât pot înțelege mult mai repede decât cineva neavizat, ce vor să facă. La termenul de judecare a contestației la executare pe care am formulat-o împotriva deciziei din dosarul Gala Bute de luna trecută, instanța de judecată, noul Complet de 5, a venit cu ideea stupefiantă de a sesiza Curtea Europeană de Justiție în cazul meu, pentru a întreba dacă poate să ignore decizia CCR? Scopul fiind acela de a obține posibilitatea de a nu respecta decizia Curții Constituționale în ceea ce mă privește și de a nu trece la rejudecarea dosarului, așa cum au fost obligați de CCR să procedeze.
Un pretext fiindcă la mine e vorba de fapte referitoare la fonduri europene, ceea ce este o minciună pentru că eu am fost achitată pentru acuzația de a fi instigat angajații ministerului să solicite fonduri europene pentru a plăti cu bani europeni și nu de la buget!!!!!!!!, promovarea brandului turistic al României în timpul Galei de box. Astăzi, și-au admis ca propria sesizare să fie trimisă la Curtea Europeană de Justiție, chiar dacă nu îndeplinește condițiile de admisibilitate prevăzute în legislație. Este adevărat, cu 3 la 2 voturi!
Deci, din zecile de contestații la executare, DOAR ÎN CAZUL MEU ÎCCJ NU RESPECTĂ DECIZIA CCR! Dacă eram în campanie electorală, dacă aș fi fost candidat anul acesta, aș fi înțeles. (Vezi cazul Tăriceanu, tot azi la ÎCCJ). În situația dată, mi se pare muuult exagerată acțiunea statului paralel față de mine, de-a dreptul incredibilă chiar!”, scrie aceasta pe pagina sa de Facebook.
Potrivit Hotnews, CJUE trebuie să răspundă dacă:
Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) și b) și articolul 2, alineatul 1 din Convenția elaborată în temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitătilor Europene și principiul securitătii juridice trebuie interpretate în sensul că se opun adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătoresti, Curtea Constitutională a României, care să aprecieze asupra legalitătii compunerii unor complete de judecată cu consecința creării premiselor necesare admiterii unor căi extraordinare de atac impotriva hotărarilor judecătoresti definitive pronunțate într-un interval de timp?
Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul că se opune constatării de către un organ exterior puterii judecătoresti a caracterului lipsit de independență și imparțialitate al unui complet din care face parte un judecător având funcție de conducere și care nu a fost desemnat aleatoriu, ci în baza unei reguli transparente, cunoscute și necontestate de părti, regulă aplicabilă în toate cauzele completului, respectiv hotărarea adoptată fiind obligatorie potrivit dreptului intern?
Aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanței naționale să înlăture aplicarea unei decizii a instanței de contencios constituțional, pronuntată într-o sesizare vizând un conflict constituțional, obligatorie în dreptul național?