Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins ieri, în baza unui vot unanim, să nu indice nicio măsură provizorie în cauza Călin Georgescu c. România.
Anunțul a fost făcut în cadrul unui comunicat, soluția Curții fiind de altfel previzibilă pentru unii specialiști în Drept.
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, solicitând adoptarea de masuri provizorii, respectiv ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată si procesul electoral să fie reluat.
„Reclamantul, Călin Georgescu, este cetățean român, s-a născut în 1962 și locuiește la Mogoșoaia (România). La 24 noiembrie 2024 a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România, al doilea tur de scrutin fiind programat să aibă loc la 8 decembrie 2024. Dl. Georgescu a fost candidat și s-a calificat pentru al doilea tur de scrutin. La 6 decembrie, în temeiul articolului 146 f) din Constituția României, Curtea Constituțională a României a anulat întregul proces electoral (decizia nr. 32 din 6 decembrie 2024). (…)
La 16 decembrie 2024, invocând încălcări ale drepturilor sale prevăzute de articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 13 (dreptul la un remediu efectiv) din Convenție și de articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție (dreptul la alegeri libere), dl. Georgescu a solicitat măsuri provizorii în temeiul articolului 39 din Regulamentul Curții împotriva deciziei nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a României care anulase procesul electoral al alegerilor prezidențiale în curs la data pronunțării acesteia. (…)
În decizia sa, Curtea a reamintit că, în conformitate cu articolul 39 din Regulament, măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenție care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă în situația anterioară sau despăgubită în mod corespunzător. În plus, astfel de măsuri nu pot fi adoptate decât în circumstanțe excepționale, atunci când acest lucru este necesar în interesul părților sau pentru buna desfășurare a procedurii. (…)
Curtea a respins cererea dlui Georgescu ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament. Luând în considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile și motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis în conformitate cu practica sa bine stabilită că cererea dlui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înțelesul articolului 39 din Regulamentul Curții.
Curtea a considerat că cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții și a decis să nu indice Guvernului României nicio măsură provizorie dintre cele solicitate”, se mai arată în comunicat.
Însă Călin Georgescu anunță, previzibil, că merge înainte. Și că CEDO nu i-a spulberat toate șansele, din contră:
„Dragii mei, nu vă lăsați afectați de știrile false care circulă, menite, așa cum ne-am obișuit, doar să discrediteze demersurile noastre.
În urma deciziei (…) Curții Europene a Drepturilor Omului (respingerea măsurilor provizorii) doresc să clarific faptul că această hotărâre nu afectează procesul de examinare pe fond a plângerii depuse împotriva Guvernului României.
De ce s-a luat această decizie?
Avocații au cerut suspendarea provizorie a efectelor hotărârii 32 a CCR privind anularea întregului proces electoral pentru alegerile prezidențiale, până la judecata pe fond.
▪ CEDO a constatat faptul că “răul a fost deja făcut” de către CCR, motiv pentru care măsurile provizorii nu-și mai aveau sensul în acest context în care ne aflăm. Decizia de astăzi a CEDO, de a nu impune măsuri provizorii, a fost motivată de faptul că nu există un risc iminent de prejudicii ireparabile, prin simplu fapt că o decizie pozitivă pe fond, fie din partea CEDO sau a unei decizii prin revizuirea cerută de noi la CCR, va însemna practic un prejudiciu care se poate repara, așa cum deja știm (din acest motiv am cerut revizuirea deciziei 32 la CCR).
▪ Plângerea urmează să fie judecată pe fond în perioada următoare, deci procesul va începe curând! CEDO rămâne pe deplin investită să analizeze fondul acestei cauze, iar hotărârea finală poate aduce o soluție care să restabilească dreptatea și să protejeze integritatea procesului electoral.
La final, vă rog să țineți cont de faptul că oricum, mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră, a poporului român, în restabilirea statului de drept și a principiilor democratice.
Vă mulțumesc!”.