Sursa: Captură video

Republica Moldova a avut o duminică în care cetățenii au fost chemați la vot.

Subiectul l-a reprezentat alegerile preidențiale, dar și un referendum vizavi de aderarea țării la Uniunea Europeană.

Până la această oră, rezultatele parțiale arată că în turul 2 al prezidențialelor, Maia Sandu îl va înfrunta pe Alexandr Stoianoglo, iar la referendum 50,08% dintre cetățenii Republicii Moldova vor aderarea la UE.

Prezența la vot a fost una record, de 51,41%, iar referendumul a fost validat, fără emoții. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum a fost următoarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Prin urmare, consultarea populară a avut ca obiectiv modificarea Constituţiei, iar pragul de validare – prezenţă la vot a cel puţin o treime din alegătorii înscrişi.

La ora 21.00 au votat în total aproape 1,56 mln de alegători (51,7%), dintre care peste 16,1 mii de cetățeni din localitățile din stânga Nistrului și 239,8 de mii la secțiile de votare în străinătate. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la referendumul constituțional au participat 1.478.953 de alegători, reprezentând 49,81% din totalul celor înscriși în listele electorale”, se arată pe site-ul alegeri.md.

Cu privire la rezultatele prezidențiale, președinta în exercițiu Maia Sandu a strâns 41,92% dintre voturi, ceea ce va duce la un al doilea tur împotriva fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. La anunțarea primelor rezultate parțiale, Maia Sandu a acuzat „grupări criminale și forțe străine” de „atac fără precedent asupra democrației”, pentru încercarea de a cumpăra 300 de mii de voturi.

Alegerile prezidenţiale din 2024 reprezintă cel de-al cincilea scrutin prezidenţial de la independenţa Republicii Moldova, conform alegeri.md. Sursa citată arată că prezența la vot a fost de 51,66%, fiind depășit pragul de validare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Conform datelor preliminare, un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 3 noiembrie 2024, deoarece niciunul dintre cei 11 candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puțin 50% din voturile valabil exprimate. În turul doi vor concura primii doi clasați după primul tur – Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo”, arată sursa citată.

În afară de cei doi, la alegerile prezidențiale au candidat Renato Usatîi (Partidul Nostru), care a obținut 13,72%, Vasile Tarlev – Partidul pentru Viitorul Moldovei (3,22%), Irina Vlah – candidat independent (5,44%), Ion Chicu – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (2,08%), Andrei Năstase – candidat independent (0,64%), Octavian Țîcu – Blocul electoral „Împreună” (0,93%), Victoria Furtună – candidat independent (4,50%), Tudor Ulianovschi – candidat independent (0,52%) și Natalia Morari – candidat independent (0,62%).

Articolul precedentSubcomisar la Brigada Autostrăzi din cadrul IGPR și un avocat din Capitală, judecați pentru corupție
Articolul următorRareș Bogdan citește. Ultima lectură: Planul lui Marcel Ciolacu