Ne putem da seama dacă un primar e bun sau rău în funcție de cum cheltuiește banii publici pentru realizarea obiectivelor edilitare de care au nevoie concetățenii care l-au votat. Banii nu pică din cer. Fondurile unei primării sunt adunate din taxele și impozitele plătite de localnici, iar aceștia îl aleg pe unul dintre ei în funcția de primar, nu ca să poarte eșarfa tricoloră la ceremonii, ci ca să cheltuiască banii plătiți de ei pentru investițiile de care au ei nevoie: astfaltări de străzi, modernizări de școli, sănătate, etc. Un primar care se consideră stăpân pe banii concetățenilor săi este un primar de cea mai proastă calitate.
Primarul comunei prahovene Brebu a picat deja un prim examen atunci când a hotărât să cheltuiască 45.000 de lei pentru excursia sa în Statele Unite, la Miami, Florida și Las Vegas. Când nemulțumirile locuitorilor din Brebu au provocat un scandal de presă, primarul Ungureanu a fost deranjat de faptul că aceștia nu îi sunt recunoscători, că nu sunt de acord să îi plătească, din banii lor, vacanța la Las Vegas. Ungureanu i-a și încadrat pe acei oameni la „gândire comunistă”.
Avem o nouă dovadă a disprețului primarului Adrian Ungureanu față de banii adunați din impozitele locuitorilor din Brebu. Este vorba de un album și un DVD despre comună, dar mai ales despre primarul Ungureanu, care sunt atât de costisitoare, încât l-au determinat pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu să le sugereze procurorilor DNA să facă o vizită la Primăria Brebu, ca să vadă cum au fost cheltuiți acei bani pe lucruri inutile, dar extrem de costisitoare.
Primarul Ungureanu recunoaște că a atribuit contractul unei cunoștințe: „firma e bună. Care-i treaba?”
Evident, povestea albumului „Cine suntem?/Who We Are?” și a filmului despre comuna Brebu și despre primarul Adrian Ungureanu a atras atenția presei. În cadrul unei conferințe de presă, jurnaliștii prahoveni l-au luat la întrebări pe Ungureanu, în legătură cu acest contract. Iată dialogul din conferința de presă:
Jurnaliști: Cât a costat?
Adrian Ungureanu: Vă spun cât a costat. Deci, 30 albumul. E o mapă de prezentare… A fost o cantitate mai mare. Dar, un album de ăsta costă 25… 2.500… nu, pardon, 250 de lei.
Jurnaliști: Și câte ați făcut?
Adrian Ungureanu: Păi, am făcut vreo 60.
Jurnaliști: Și ce firmă a realizat albumul?
Adrian Ungureanu: Credeți-mă, nu știu. O să mă uit. Știu că am negociat cu mai multe, pentru că nu numai tipăritul trebuia să fie. Trebuia să… Este și un CD. Este CD-ul pus pe site. Deci este un CD cu timp de o oră.
La insistențele jurnaliștilor prahoveni, primarul din Brebu și-a adus aminte că acest contract a fost acordat firmei unui prieten.
Adrian Ungureanu: Firma care a realizat… da, e o cunoștință de-a mea. De ce să nu… De ce să vă mint? E o cunoștință de-a mea.
Jurnaliști: Și cum i-ați acordat contractul?
Adrian Ungureanu: Acum trei ani (2013 – n red) puteai acorda direct prin mai multe oferte. Deci au venit mai mulți și ăsta a reușit să aibă oferta cea mai mică.
Jurnaliști: Cine este această persoană, cum îl cheamă?
Adrian Ungureanu: Trecem de la una la alta. O să mă duc să mă uit…
Ungureanu a motivat atribuirea directă a contractului prin faptul că firma e „reprezentativă”.
Adrian Ungureanu: I-am dat contractul, deci i-am dat contractul pentru că firma e bună. Care-i treaba? Deci firma e reprezentativă.
Jurnaliști: Și a realizat și albumul sau doar CD-ul?
Adrian Ungureanu: Tot, albumul, CD-ul. Absolut tot.
Jurnaliști: Și contractul ce valoare a avut?
Adrian Ungureanu: În jur de vreo 7.000 de euro.
Ungureanu a făcut un cadou unui prieten pe banii locuitorilor din Brebu.
Pentru realizarea albumelor „Cine suntem?/Who We Are?” și a DVD-urilor cu fimulețul despre Brebu, primarul Adrian Ungureanu a încheiat contractul nr 124/05.06.2013 cu firma HQ Consult SRL, cu sediul în București, pe strada Academiei. Potrivit datelor economice din ultimii ani, firma are, când 2, când 3 angajați, are în general o cifră de afaceri între 1,5 și 2 milioane de lei și un profit anual între 50.000 și 70.000 de lei.
Nu am reușit să aflăm care este legătura dintre Ungureanu și administratorul HQ Consult SRL, dar cum discutăm despre corectitudinea acordării acestui contract prin atribuire directă, faptul că Ungureanu a recunoscut că e firma unei conoștințe, demonstrația este făcută. Primarul din Brebu și patronul sau patroana HQ Consult se cunosc bine, au relații apropiate și atribuirea directă a contractului a venit ca un cadou care să le consolideze prietenia. La o cafea au aranjat și „oferta cea mai mică”. Vorba lui Ungureanu: „care-i treaba?”
Dacă acel contract ar fost acordat unei firme cu ai cărei administratori nu avea vreo relație, era altceva, dar așa cum s-au întâmplat lucrurile, practic, Adrian Ungureanu a făcut un cadou unui prieten din banii locuitorilor din Brebu.
Lista cumpărăturilor lui Ungureanu: 500 de albume, 400 DVD-uri, 1.500 de reviste
Am intrat în posesia facturilor și a procesului verbal de predare-primire a albumelor, DVD-urilor și a revistelor comandate de primarul din Brebu.
Prin procesul verbal de predare-primire nr 6.486/10.06.2014, Primăria Brebu a recepționat de la HQ Consult SRL 300 de DVD-uri cu filmul de prezentare a comunei Brebu în limba română și alte 100 de DVD-uri cu prezentarea comunei în limba engleză. Tot atunci au fost recepționate și 20 de memory stick-uri tip card și 1.000 de reviste turistice despre Brebu. Prin procesul verbal nr 8.111/18.07.2014, primăria a recepționat 500 de bucăți „Album de prezentare”, intitulat „Cine suntem?/Who We Are?”, 80 de memory stick tip card pe care era înregistrat „Film prezentare Brebu” și 500 de reviste.
Așadar, lista cumpărăturilor primarului Adrian Ungureanu e următoarea: 500 de albume „Cine suntem?/Who We Are?”, tipărite în condiții excepționale, 1.500 de reviste despre Brebu, 300 de DVD-uri cu filmul de prezentare a comunei Brebu în limba română, alte 100 de DVD-uri cu același film în limba engleză și 100 de memory stick-uri.
Să ne mai punem problema oportunității acestor achiziții din banii locuitorilor din Brebu? Să ne mai întrebăm câte delegații oficiale, potențiali investitori sau personalități, ar trebui să viziteze comuna și pentru deschiderea unei viitoare colaborări „omul cu eșarfa tricoloră” le va oferi cele 500 de albume și 400 de DVD-uri pentru a-i sensibiliza cu privire la istoria și pitorescul zonei?
Ungureanu a mințit! Contractul n-a fost de 7.000 euro, ci de 18.226 euro!
Specialiștii din domeniu le-au declarat jurnaliștilor prahoveni că suma de 7.000 de euro e mare în raport cu prețurile practicate pe piața produselor promoționale. Surpriza este că 7.000 de euro este suma pe care a spus-o Ungureanu în conferința de presă, dar a mințit! A mințit și spunând că a făcut vreo 60 de albume, deși a făcut 500!
De fapt albumul „Cine suntem? / Who We Are?” și DVD-urile au costat aproape triplu. Plata s-a făcut în două rate. HQ Consulting SRL București a emis factura seria HQ nr 555, din data de 28.05.2018, pentru o plată parțială, în valoare de 43.000 de lei. Apoi, în factura seria HQ nr 571, din data de 03.07.2014, a fost prevăzută și plata pentru „contravaloarea finală a prestațiilor”, în valoare de 36.681 de lei. În total, e vorba de vreo 80.000 de lei, bani cu care poți să cumperi un apartament.
Într-un colț al formularului e trecută valoarea facturii în euro: 8.359 euro. Tot acolo găsim menționată și valoarea totală a contractului, de 18.226 euro!
Este o sumă ce reprezintă mai mult decât dublu, aproape triplu, față de cei 7.000 de euro despre care vorbea Ungureanu în conferința de presă. Sigur, diferența de 11.000 de euro nu-i un capăt de țară, dar „rezultatele” campaniei de promovare a lui Ungureanu nu se văd. În schimb, se văd, pe internet, drumurile neasfaltate din satul Petriceaua, lăsate în paragină de primar cu explicația lipsită de scrupule „nu vă fac, că voi nu mă votați!”. Banii dați pe operațiunea „Who We Are?” puteau fi folosiți pentru reabilitarea acelor drumuri.
De ce a mințit primarul Adrian Ungureanu? Răspunsul l-a dat Cristian Tudor Popescu
O întrebare importantă este de ce i-a mințit primarul din Brebu pe jurnaliști? De rușine, pentru că și-a dat seama care ar fi reacția presei la faptul că un primar de comună își permite să cheltuiască zeci de mii de euro pe un album și un film? A mințit Adrian Ungureanu de frica DNA, pentru că a încălcat legea dând contractul prin atribuire directă unei cunoștințe, iar valoarea contractului este cu mult mai mare decât prețurile pieței?
Răspunsul l-a dat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a văzut albumul „Cine suntem?/Who We Are?” și a văzut și filmul în care actorul principal e Ungureanu.
„Bineînțeles că personajul care se degajă, starul acestui film este primarele, domnul Ungureanu Adrian, care apare din când în când și spune: <<Aș punea să vă spun mai mult, dar mă mărginesc la atât. Veți vedea!>>. Și dispare în peisaj”,
„Eu nu știu dacă am timp să mă duc la Brebu. M-aș duce. E și o mănăstire foarte frumoasă pe acolo. Dar până ajung eu pe acolo, știți ce mă gândesc? Niște procurori de la DNA, de la Parchetul General, poate că sunt interesați de peisajul ăsta, de albumul acesta, care îmi aduce aminte de <<Eterna și fascinanta Românie>>, ăla de cinci milioane de dolari din banii poporului, făcut de Hrebenciuc pe vremea lui Iliescu”,
a spus la Digi24 Cristian Tudor Popescu, care a sugerat că ar trebui ca Primăria Brebu să fie vizitată de procurorii DNA.