Sursa: Google maps

Florin Constantin Dogaru, comisar-șef de poliție și totodată șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, este acuzat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba-Iulia de abuz în serviciu.

Cauza instrumentată de procurorii anticorupție cuprinde însă și alți inculpați, inclusiv subordonați de-ai lui Dogaru, dar și un ofițer al DGA – Serviciul Județean Alba.

Din acest motiv, ancheta a fost preluată de ofițerii Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale, cu mențiunea că „în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”. În total, până la acest moment, sunt inculpate oficial alte șapte persoane, dar și o societate comercială.

Concret, sunt efectuate cercetări față de Dan Toma, la data faptelor comisar-șef de poliție și șef al Secției 9 Politie Rurală Câmpeni din cadrul IPJ Alba (luare de mită, participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor, mărturie mincinoasă), Ioan George Moșneag, subcomisar de poliție în cadrul IPJ Alba – Biroul control intern (divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, abuz în serviciu), Ilie Dan Ciucur, ofițer în cadrul DGA – Serviciul Județean Alba (complicitate morală la ultraj) și Alexandra Ioana Creț, la data faptei agent de poliție în cadrul IPJ Alba – Secția 9 Politie Rurală Câmpeni (divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice).

Totodată, în cauză este cercetat și un om de afaceri, pentru cumpărare de influență, trafic de influență, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare și instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, o altă persoană cu activități de exploatare material lemnos – cumpărare de influență (2 fapte), divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, dar și administratorul SC VLAD & ANDREI FOREST SRL, societate care desfășoară activități in domeniul exploatării materialului lemnos, pentru dare de mită, cumpărare de influență, ultraj (2 fapte), furt de arbori, mărturie mincinoasă, braconaj (2 fapte din care una în formă continuată), participație improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate, furt material lemnos. În dosar este anchetată și societatea în sine, pentru tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate, și furt de arbori.

Polițiștii, precizează DNA, „în perioada 2021 – 2022, ar fi „protejat” interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu”.

Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în: propuneri/ presiuni repetate de schimbare a locului de muncă, transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți, efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale, sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10% pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există, detașarea nelegală la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, de la acea dată, și apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiași agent de poliție de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea.

Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/ filmat fără drept și fără vreun interes legitim, pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat.

În contextul de mai sus, inculpații Ș.I., F.M.I., și N.C.G. i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea IGPR, și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție”.

Articolul precedentPeste 60% dintre victimele violenței domestice au experimentat violența economică – Rezultatele Studiului Asociației ANAIS
Articolul următorCandidat la șefia USR: „Dan Barna vine după ce am pierdut alegerile europarlamentare absolut ruşinos şi zice că vom învinge la parlamentare”