Teorii ale conspirației au tot circulat pe timpul stării de urgență și încă există și acum, în forme mai mult sau mai puțin hilare. Unele acestea sunt însă perpetuate de ani întregi, cum este și frica permanentă a românilor că le sunt ascultate telefoane în mod constant. Pe acest considerent, liderul ALDE vrea să aibă pârghiile necesare pentru a fi dezvăluit adevărul: suntem sau nu suntem ascultați?

Firește, pârghia poate însemna doar un act normativ, pe care Călin Popescu Tăriceanu spune că l-a gândit și „propus tuturor partidelor parlamentare”. După cum explică acesta, proiectul de lege „este menit să ridice valul secretomaniei de pe măsurile de limitare a drepturilor noastre fundamentale, măsuri pe care guvernanții le-au luat discret pe timpul crizei COVID-19”. De fapt, recunoaște acesta pe final, nu e vorba de faptul că românilor le sunt ascultate telefoanele, ci, mai aplicat, că politicienii au fost urmăriți și vor exista repercusiuni.

Acest proiect de lege este instrumentul prin care putem afla dacă pe timpul stării de urgență românii au fost monitorizați și urmăriți în masă, dacă urechi și ochi invizibili au fost ascunși în telefoanele noastre, în calculatoare, case sau mașini. Știu teoria unor concetățeni de-ai noștri: dacă nu ai nimic de ascuns, de ce să-ți fie frică că-ți ascultă autoritățile telefoanele sau îți citesc mailurile??!! În primul rând pentru că e ilegal. În al doilea rând pentru că aceste informații nu rămân stocate doar în serverele serviciilor sau parchetelor. Ele la momentul oportun sunt scoase și manipulate în scopuri politice sau pentru a prelua afaceri. Și nu în ultimul rând pentru că un asemenea comportament subminează violent fundația unei democrații.

Dată fiind apropierea perioadei electorale să nu ne mirăm dacă politicienii au fost capi de listă ai acestor monitorizări. Politicieni sau nu, toți avem dreptul să știm în ce societate trăim și câtă încredere putem avea în guvernanți. Și să mai știm că o criză, indiferent de gravitate, nu este doar un nou prilej să punem căluș și masca democrației”, avertizează Tăriceanu.

Articolul precedentTăriceanu refuză să voteze starea de alertă
Articolul următorTudorache: „Strategia era să blocheze tot, să nu se facă nicio investiție ca după aceea să vină și să spună că Tudorache nu a făcut”