Magistrații reacționează după atacurile verbale aduse asupra lor de către doamna europarlamentar Diana Șoșoacă.

Lidera SOS nu a considerat nimic în neregulă să îi atace cu invective pe magistrați, în spațiul public, iar concluzia ar fi că „astfel de atitudini trebuie combătute cu orice ocazie”.

Ieri, în ședința Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a luat în discuție apărarea reputaţiei şi independenţei profesionale a procurorilor, cu explicația că, anterior, „în mediul public au apărut filmări și declarații făcute de doamna europarlamentar Diana Şoşoacă, promovate prin intermediul paginii proprii de social media”.

Mai precis, eurodeputata Diana Șoșoacă, lidera SOS România, a reacționat cu violență în limbaj după ce a aflat că poliția s-a autosesizat la scandalul pe care doamna l-a făcut, cu o zi în urmă, în sediul Curții Constituționale a României (CCR). Parchetul General a deschis o anchetă, iar Diana Șoșoacă l-a atacat direct pe procurorul general al României, Alex Florența, jignindu-i totodată pe magistrați, într-un live făcut de aceasta pe când se afla în aeroport.

Șoșoacă a catalogat magistrații drept „niște putori ordinare”, „mizerii ordinare”, „inculți”, „hoți”, „prostituate intelectuale și juridice”. Vizavi de procurorul general, Șoșoacă i-a transmis: „Auzi, mă, Florențo, auzi, toți ăștia, procurorii de la Parchetul General, toate parchetele, vedea-te-aș înecat în ciorba lui Stan de la Curtea Constituțională. Sunteți niște mizerii ordinare, care ați distrus această țară. (…) Arestați-mă, mă, fac ceva pe voi”.

Totodată, lidera SOS a avut invective și la adresa președintelui CCR, pe care l-a numit „om de nimic, incult juridic”. De aici, Secția pentru procurori a CSM a concluzionat că „limbajul folosit în aceste postări este unul impropriu, prin utilizarea unor cuvinte ofensatoare la adresa unui corp profesional care are menirea să apere interesele generale ale societății, într-un context socio-politic deosebit de complicat”, explicând, dacă mai era nevoie, și de ce:

Utilizarea unor expresii precum „sunteţi incompetenți, inculți, hoți, sunteți nişte mizerii ordinare” sau „faptele pe care le faceți de trădare, corupție, dosare la comandă” sunt de natură să lezeze grav reputația profesională a tuturor procurorilor, dar și independența sistemului judiciar în ansamblul său.

Secţia pentru procurori din cadrul CSM consideră că astfel de atitudini trebuie combătute cu orice ocazie, pentru a nu crea în rândul opiniei publice impresia că poziţiile adoptate de anumite persoane în social media exprimă adevărul, în realitate acestea exprimând opinii strict personale și instigând la nerespectarea legii și a unor norme minime de conviețuire socială, specifice societăților civilizate.

Lăsarea nesancționată a unor asemenea manifestări este de natură să afecteze reputația profesională a procurorilor și să creeze o imagine distorsionată în societate a activității pe care aceştia o desfăşoară.

Menționăm că procurorii, ca orice magistrați, sunt supuși rigorilor legii, iar activitatea de aplicare a legii poate crea nemulțumiri persoanelor față de care se desfășoară proceduri specifice”.

Articolul precedentANPC în acțiune: controale operative la stații de alimentare și unități de alimentație publică – nereguli grave descoperite
Articolul următorBolojan își completează echipa cu un nou consilier prezidențial