Dosar penal și rechizitoriu emis pe numele lui Marian Motocu, un extremist de dreapta din Craiova, cunoscut în mediul online mai ales ca inițiator al mișcării extremiste „41 pentru România”.
Bărbatul este acuzat oficial de incitare la ură sau discriminare în formă continuată (26 de acte materiale); promovarea în public de idei, concepţii sau doctrine antisemite, în formă continuată (29 acte materiale); utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată (27 acte materiale), dar și negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia prin intermediul unui sistem informatic în formă continuată (19 acte materiale).
Marian Motocu este de altfel cunoscut și după ce l-a amenințat pe profesorul de istorie Marcel Bartic, după cum explică acesta pe Facebook:
„Legionarul Motocu, inițiatorul mișcării extremiste „41 pentru România” și participant la evenimentul de comemorare de la Tâncăbești, a fost trimis în judecată.
Printre materialele video găsite de anchetatori la domiciliul respectivului anchetatorii au găsit și o filmare în care Motocu apare alături de, aplauze, vă rog, da, exact, Călin Georgescu.
Domnu’ Georgescu, candidat la cea mai înaltă funcție în stat, este filmat alături de un extremist, trimis în judecată pentru antisemitism, propagandă legionară, calomnii și amenințări cu moartea.
Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești, nu? Parcă așa era vorba aia.
În concluzie, se poate și oleacă de dreptate în țara asta. Cu răbdare și nervii tari”.
Din ce detaliază acum procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, „în perioada 10.04.2022 – 07.12.2024, inculpatul M.M. a publicat 29 de videoclipuri pe o platformă de socializare în cadrul cărora și-a incitat urmăritorii la ură şi violenţă faţă de evrei, a promovat doctrine antisemite, a utilizat simboluri legionare şi a negat Holocaustul, având ca scop racolarea urmăritorilor săi pentru coagularea unui nucleu cu orientare dreapta sub cupola unei „mișcări naționale” al cărei lider este, solicitând și primind în acest sens donații financiare de la urmăritorii săi”.
Pe 18 decembrie 2024, polițiștii din Craiova au descins la locuința lui Marian Motocu și l-au reținut pentru 24 de ore sub acuzațiile de incitare la ură sau discriminare în formă continuată, iar la distanță de o zi s-a solicitat arestarea preventivă.
La acel moment, Judecătoria Craiova a respins „ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă a inculpatului MOTOCU MARIAN, formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova în dosarul de urmărire penală nr. 2226/P/2023, înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova sub dosar nr. 37330/215/2024”, dispunând „luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu”.
Astfel, acestuia i s-a interzis să își părăsească domiciliul, având și câteva obligații: „a) să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu persoana denunțătoare Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, pe nicio cale.
Impune inculpatului să respecte obligaţia de a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv de a nu posta pe niciun site de socializare mesaje asemănătoare ca conținut cu cele pentru care este acuzat inculpatul”.
După aceasta însă, Tribunalul Dolj a dispus ca Motocu să fie plasat sub control judiciar. Urmarea a fost că, pe 15 ianuarie, pe Facebook a apărut o nouă pagină, al unui Marian Motocu din Corabia, care trăiește în Craiova, iar ultima postare este de ieri, ocazie cu care a avertizat „serviciile”.