„Comunismul a fost un regim oribil, crunt, draconic, şi aceste lucruri nu se pot crea într-un spaţiu, ci numai prin amintiri şi o mică parte se poate transmite prin povestire. Oprimări, jignii, lipsiţi de liberate, aceste lucruri nu se pot imagina în ziua de astăzi, însă ce se poate povesti, este ce evenimente am văzut, am trăit, cum a fost cadrul general. Cred că spaţiul are valoarea lui, prin faptul că îţi dă un motiv să intri în această discuţie despre vremea comunismului, în România. Epoca a fost probabil cea mai neagră a României şi ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite pentru a nu ajunge în situaţia de a repeta greşeli pe care noi le-am făcut. Comunismul, o greşeală enormă, că nu am făcut-o benevol, asta e altceva, dar modul în care s-a inoculat, o oroare a istoriei moderne, aceste lucruri trebuie povestite”, a spus Klaus Iohannnis.

Şeful statului a punctat că după comunism fiecare a definit liberatea aşa cum a dorit şi „asta a fost prost înţeleasă”.

„Când am fost tânăr, nu copil, că nu îşi dai seama, ne-am dorit foarte mult libertate, să ne exprimăm, să mergem să vedem locrui, alte ţări, să intrăm în contact cu oameni din alte părţi, să puntem spune liber ce ne dorim, să ne asociem şi să schimbăm societatea în bine şi aceste lucruri nu au fost posibile. Ne-am doit foarte mult libertatea, şi la revoluţie, s-a auzit un singur cuvânt, libertatea. Noi nu am ieşit la revoluţie să cerem bani sau pâine sau blugi sau maşini sau tv-uri, ci libertatea şi am cerut să scăpăm de comunism. Aşa s-a întâmplat şi am devenit liberi, necunoscând libertatea. Fiecare a definit-o cum a crezut, unii prin vizitarea a nenumărate locuri, alţii, dorind să înveţe să practice o meserie care îi plăcea, alţii au vrut să studieze. Unii au crezut că libertatea înseamnă că poate face orice, asta a fost prost înţeleasă. Societatea, din decembrie 89 s-a construit şi este cea pe care o trăim acum, în ziua de azi, deci îi întrebăm pe români ce vor, nu spun libertatea, pentru că o avem. Ce ai ţi se pare că este un dat pe care îl meriţi, nu trebuie să lupţi pentru el. Din păcate nu e aşa, şi pentru libertate, drepturile noastre, libertatea de exprimare, trebuie să luptăm zilnic, astfel, din negura vremurilor din depărate, se ridic fantome, şi ies din colţuri”, a mai spus Iohannis.

Articolul precedentLivia Stanciu, fosta şefă a ÎCCJ, este “Gică-contra” la Curtea Constituţională a României: DECIZIILE care o dau de gol
Articolul următorRăzvan Cuc și Daniel Suciu au fost validați ca miniștri de Klaus Iohannis