Anul viitor, compania de apă RAJA Constanţa va încheia o parte din proiectele finanţate din Programul Operaţional Sectorial Mediu. Valoarea totală a programelor europene derulate de furnizotul regional de apă depăşeşte 320 milioane de euro, din care RAJA SA asigură o cofinanțare de aproximativ 88,5 milioane de euro.
Cele mai importante proiecte vizează obiective de interes pentru judeţele Constanţa, Ialomiţa şi Ilfov. „Reabilitarea Staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud” este un contract de finanţare semnat pe 3 martie 2011 şi are prevăzut un buget de 30.573.168,13 euro cu TVA. În prezent, proiectul este foarte aproape de finalizare (stadiu fizic: 98,7%). Un alt program de interes este „Canalizare menajeră, comuna Valu lui Traian, etapa III, Constanţa”, al cărui contract de finanţare a fost semnat pe 6 iunie 2013, având o valoare totală de 7.237.629,26 euro (cu TVA). Deja fost semnat contractul de asistenţă tehnică şi se află în pregătire documentaţia necesară achiziţiei contractului de lucrări, prin care se estimează că, până la finalizarea execuţiei, programată pentru iunie 2015, vor fi fost realizaţi 38,6 km de reţea nouă de canalizare şi două staţii de pompare noi.
Un alt program european vizează litoralul şi judeţul Ialomiţa. „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa”, în valoare de peste 230 milioane de euro, are prevăzute 41 de contracte de lucrări, cinci de asistenţă tehnică şi acoperă 22 de localităţi din cele două judeţe. La finalul proiectului, în noiembrie 2015, vor fi fost construite sau reabilitate 12 staţii de epurare, 47 staţii de pompare ape uzate şi şapte de apă, patru rezervoare, o staţie de clorare, o staţie de tratare, 33 de puţuri.
De asemenea, vor fi extinse şi reabilitate reţele de apă cu o lungime totală de 266,8 km şi reţele de apă uzată cu o lungime de 426 km. Potrivit companiei de apă, toate cele 41 de contracte de lucrări sunt, în prezent, semnate şi se află în diferite stadii ale execuţiei, înregistrând progrese fizice de până la 100%.
Societatea RAJA se află în stadii avansate ale achiziţiei publice pentru un nou proiect, denumit „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”. Acest proiect va viza investiţii estimate la 49.717.619 euro cu TVA în localităţile Buftea, Corbeanca şi Constanţa, necesare pentru realizarea a peste 200 km de reţea de apă şi canalizare, o staţie de epurare, trei staţii de tratare, dar şi bazine de stocare, staţii de pompare, foraje etc, investiţii de care vor beneficia 114.552 locuitori.
RAJA se clasează, din punct de vedere al fondurilor europene contractate, în topul companiilor româneşti care au încheiat contracte de finanţare. Dacă la nivel național absorbția fondurilor europene pe programele din POS Mediu- Axa 1 este de 21%, la nivelul SC RAJA SA absorbția pe programele aflate în derulare este de aproape 50%.

Articolul precedentBanii artiştilor, disputaţi de PDL, PNL şi PSD
Articolul următorVagoanele de Business, gaura neagră a lui Alexandru Noapteş