Captură video: Facebook/Marcel Ciolacu
Captură video: Facebook/Marcel Ciolacu

A fi sau a nu fi membru în coaliția de guvernare pro-europeană. Aceasta-i întrebarea!

Mai întâi, USR s-a plâns că partidele „vechi” nu se joacă frumos. Așa că PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale au anunțat că fac guvern singuri.

Iar ieri a fost dat din nu tot calculul peste cap, când Marcel Ciolacu a decretat scurt că nu poate face casă bună cu cei care jignesc formațiunea pe care o conduce (după demisie). Spirite încinse, cum s-ar zice, totul, de la o declarație a primarului Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte al PNL.

Au fost discuții destul de contondente între PSD și USR iar noi ne uitam la ei, așteptam să termine. PSD nu dorea USR la masă, iar USR nu voia neapărat să stea la masă ca să nu se murdărească de pesedism”, declarase Ciprian Ciucu, fapt care a stârnit scânteia. Așa că, surpriză. PSD – sau cel puțin Ciolacu, și-a făcut bagajele:

Atât eu, cât și partidul pe care îl conduc, am înțeles perfect votul românilor! A fost un vot la blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile și răzbunări decât de viața românilor!

Tocmai de aceea am considerat că suntem obligați să lăsăm la o parte ce a fost, să trecem peste nerespectarea cuvântului dat de partenerii noștri de Coaliție și să încercăm să mergem mai departe, împreună, pentru a da cât mai repede un guvern stabil și funcțional acestei țări !
Fiind conștienți de situația gravă în care se află România, lucru pe care nu doar partenerii europeni, ci și instituțiile financiare internaționale l-au semnalat deja, am mers chiar mai departe, inițiind demersurile coagulării unei coaliții mai largi, formată din toate partidele pro-europene.

Din păcate, nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici.
Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei. Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”.

PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze și fără să își pună poalele în cap așa cum au făcut ceilalți. Acest mod de lucru este total contraproductiv în fața oamenilor.
De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta! O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma.

România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești”.

Primarul Ciucu a revenit, a explicat că era vorba despre un context, că de fapt a citat din USR, care USR nu voia să se murdărească, că PNL e prieten, nu dușman. Momentan, nu se știe ce va fi, însă aseară, la B1 TV, social democratul Lucian Romașcanu a precizat că nu este exclusă o eventuală revenire la masa dialogului „dacă vom ajunge la o situație la care lucrurile să poată fi sub control din toate punctele de vedere”.

Dacă se pot înțelege domnii de la PNL cu domnii de la USR fără scandal în piața publică, îi susținem din Parlament. Asta este tot. Nu e o supărare a domnului Ciolacu că i-a spus cineva că n-ar fi bun de prim-ministru; că a fost. (…)

Noi eram la cât p-aci să fim la masă cu colegii de la USR. Domnul Drulă a spus (…) că vrea alegeri anticipate ca să ia PSD 0%; PSD care ia de 30 de ani cel mai mare scor din România. Deci acesta este partidul cu care vrem să salvăm România de extremiști. (…)

Dacă noi nu reușim să ajungem la un numitor comun privind comunicarea publică, privind starea de spirit care trebuie să guverneze această coaliție pe perioada următoare (…). Noi nu trebuie să propunem românilor care au mers către extremă o altă extremă. Noi trebuie să le propunem un profil pe care ei îl așteaptă – și nu mai vor scandal, și nici PSD nu mai poate să meargă în această direcție.

Deci dacă vom ajunge la o situație la care lucrurile să poată fi sub control din toate punctele de vedere, nimic nu este exclus, dar în acest moment Partidul Social Democrat este în afara negocierilor”, a declarat Lucian Romașcanu pentru sursa citată.

Articolul precedentClotilde Armand nu se lasă: „Mandatul meu de senator trebuie validat”
Articolul următorDosar pentru purtare abuzivă, după agresiuni asupra jurnaliștilor