De la 1 ianuarie, fiecare sticlă, plastic sau doză de aluminiu va costa cu 50 de bani în plus. Cu alte cuvinte, un bax de apă plată de 6 bucăți, va fi cu 3 lei mai scump. Banii cu pricina vor putea fi recuperați, dacă returnăm ambalajele la magazin. Oricare magazin, cu condiția să nu distrugem codul de bare.

Cu alte cuvinte, un soi de garanție că ambalajele nu vor mai fi aruncate orișiunde.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune așa: “consumi o băutură ambalată în PET-uri sau doze de aluminiu sau sticlă o vei returna în magazin, fără să ai nevoie de bonul fiscal de când ai cumpărat băutura respectivă. Se poate returna oriunde în țară. Se poate face asta fie în aparatele specifice pentru asta, fie în magazinele mici de cartier”.

Personal, mi se pare o idee greoaie, gândită doar ca să nu spunem că n-am făcut nimic, și care nu va rezolva, în mod real, problema colectării deșeurilor.

Bun. Cumpăr 2 baxuri de apă, 1 de suc și 1 de bere. Dau niște bani în plus. Trebuie să am grijă să nu distrug codul de bare. Mă duc la magazin cu sacul de gunoi și-mi recuperez banii. Magazinul dă gunoiul mai departe. Gunoiul ajunge, cel mai probabil, tot la groapa de gunoi, amestecat cu restul gunoaielor. C-am văzut cu toții cum se ridică gunoiul, la grămadă, din containerele alea împărțite în plastic, sticlă și hârtie.

Cum va funcţiona sistemul de returnare a ambalajelor de băuturi. Garanţie de 50 de bani pentru sticle sau PET-uri

Diferența față de cum procedez acum și cum se vrea a fi după 1 ianuarie e că nu mă mai duc cu sacul la container, mă duc cu el la magazin. Unde va trebui să stau, să-mi fie numărate ambalajele și să-mi ridic banii.

Amenda: ultima educație

Problema majoră și finală n-o văd rezolvată. Pentru simplul motiv că reciclarea selectivă e, teoretic, deja obligatorie.

În loc să se introducă garanție și trambalarea gunoiului până la magazin, n-ar fi fost mai util să se reglementeze modul în care e ridicat și depozitat gunoiul? Cum se ridică, să nu mai fie pus la grămadă. Unde se depozitează. Unde se aruncă. Plasticul, sticla, aluminiul să fie duse direct la punctele de reciclare de către firma care se ocupă de salubritate. Amenzi pentru cei care aruncă gunoiul alandala sau și-l abandonează în natură. Controale stricte și pe bune. Măsuri de bun-simț, cu eficacitate imediată.

În schimb, mă pedepsești pe mine, cetățean responsabil, care separă și are grijă unde-și aruncă ambalajele, să plătesc mai mult și să pierd timp cu număratul sticlelor.

Da, știu, nu toți sunt cetățeni responsabili. Poate vor deveni, dacă-i arzi la buzunar. Dar tot la buzunar i-ai arde și dacă i-ai amenda când aruncă gunoiul pe stradă sau dacă nu-l separă, înainte de a-l arunca. Și nici nu m-ai chinui pe mine și pe mulți alții, care nu avem nevoie de amenzi pentru a aplica bunul-simț.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentRaja, la foc continuu
Articolul următorȘef de post de poliție din Olt, arestat după ce a fost prins luând mită
Jurnalist full-time / Pesimist part-time