Doi juriști au jurat ieri – în prezența președintelui Senatului – Teodor Meleșcanu, și a președintelui Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu, că vor respecta legea și drepturile oamenilor implicit, dat fiind că au fost numiți adjuncți ai Avocatului Poporului. Este vorba despre Raluca Ecaterina Alexandru și Marius Criste, a căror numire a fost aprobată de Biroul Permanent Reunit a Camerei Deputaților și Senatului.

Raluca Ecaterina Alexandru a lucrat până ieri la Secretariatul General al Guvernului, unde a fost numită pe funcție în vara anului acesta. Anterior, aceasta fusese director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău. La CJAS Buzău a fost angajată după ce a susținut un examen de promovare a postului de funcționar în cadrul Compartimentului de Control al instituției. Din 2010 a fost instalată pe cea mai înaltă funcție a instituției, cu delegație. Este absolventă a Universității Valahia din Târgoviște – Facultatea de științe juridice, din 2005. În 2006 s-a angajat consilier juridic la o societate, iar în 2007 a intrat avocat în Baroul Buzău.

Mircea Criste are ceva mai multă experiență în domeniul juridic. Profesorul de drept constituțional la Universitatea de Vest din Timișoara devenea în mai 1997 primul director general civil al sistemului penitenciar, promovând o serie de reforme. Anterior a fost judecător – până la Curtea de Apel Timișoara, iar între anii 1998-2001 a fost procuror general al României, numit în funcție de Emil Constantinescu.

A fost eliberat din funcție de Ion Iliescu în ianuarie 2001 și a fost numit ambasador al României în Republica Macedonia, funcție pe care a deținut-o până în anul 2004. Câțiva ani mai târziu, la alegerile europarlamentare din 2007, a candidat pentru un post de eurodeputat din partea Partidului Liberal Democrat condus de Theodor Stolojan. Anul trecut Criste a fost unul din cei 18 candidați pentru funcția de judecător din partea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Articolul precedentDirector medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București, bănuit că și-a favorizat soția
Articolul următorVela schimbă șeful jandarmilor. „Conducerea Jandarmeriei nu a colaborat cu MAI”