Compania regională RAJA Constanţa a finalizat un program în premieră la nivel naţional, în urma căruia Cernavodă a devenit primul oraș din țară fără debranșări colective.
„Pentru toate apartamentele de la nivelul asociațiilor/blocurilor din Cernavodă au fost încheiate convenții de facturare individuală. Facturarea individuală pe apartamente este o soluție civilizată, prin care se va respecta regula <consumatorul plătește>, iar la nivelul asociațiilor de locatari/proprietari nu vor mai exista cazuri în care utilizatorii bun-platnici să sufere de lipsa apei, din cauza datornicilor, în urma aplicării măsurii de debranșare pentru recuperarea debitelor”, a declarat Irina Oprea, purtătorul de cunt al RAJA.
Ea a explicat că RAJA Constanţa poate emite lunar factura pentru fiecare apartament în parte, din cadrul unei asociaţii de locatari/proprietari. Ca și în cazul plăților pentru energie, telefonie sau cablu TV, și plata apei se va face individual. În aceste condiții, RAJA Constanţa va putea acţiona direct asupra debitorului pentru recuperarea creanțelor, fără ca aceste acțiuni să aibă un efect negativ și asupra abonaților bun-platnici de la nivelul asociațiilor.
Mai exact, RAJA Constanța nu va mai aplica măsura de debranșare de la sistemul de alimentare cu apă în cazul asociațiilor debitoare. În urma încheierii acestor convenţii, citirea contoarelor de branşament se va face lunar, de către un reprezentant al RAJA Constanţa împreună cu delegatul asociaţiei, prin întocmirea unui proces verbal de constatare a consumului. După întocmirea procesului verbal de constatare, administratorul asociaţiei are obligaţia să încheie şi să predea tabelul cu defalcarea consumului general pe apartamente.
Comitetul executiv al asociaţiei are obligaţia să efectueze calculul şi repartiţia consumurilor de apă, inclusiv să repartizeze cota parte din diferenţele dintre suma citirilor de pe apometrele individuale şi cele generale, după criteriile aprobate de adunarea generală a asociaţiei. Tabelul va fi semnat şi ştampilat de preşedintele asociaţiei şi reprezintă dovada faptului că debitul fiecărui utilizator – apartament reprezintă o datorie certă, lichidă si exigibilă. În cazul în care asociaţia nu-şi îndeplineşte obligaţia de a preda tabelul, facturarea individuală pe apartamente se va face pe baza tabelului predat cu o lună înainte, urmând ca regularizarea consumului să se facă în luna următoare.

Campanie la nivel judeţean

În urmă cu șase ani, RAJA Constanța a lansat la nivelul județului campania de încheiere a convențiilor de facturare individuală la nivelul asociațiilor/blocurilor/condominiilor. Campania a avut ca obiectiv principal evitarea debranșării întregii asociații, în caz de neplată a contravalorii consumului de apă a vreunui utilizator din cadrul unui condominiu.
La ora actuală, la nivelul tuturor apartamentelor din cadrul asociațiilor/blocurilor din Cernavodă sunt încheiate convențiile de facturare individuală. În orașul Medgidia, convențiile de facturare individuală sunt încheiate în procent de 61%, în Năvodari – 30%, în restul localităților procentul fiind de aproximativ 20%. În ceea ce privește municipiul Constanța, toate asociațiile ce au înregistrat în timp datorii la plata consumului de apă, au încheiate aceste convenții de facturare individuală. Pentru toţi aceşti restanţieri, RAJA Constanța a încheiat procese verbale de eșalonare pe termen lung, ceea ce înseamnă că ratele pentru achitarea debitelor au fost foarte mici și se încadrează în limita suportabilității, din punct de vedere financiar, pentru orice famile.

Articolul precedentVinci şi Aktor, a treia încercare pentru autostrada Comarnic – Braşov. O fi cu noroc?
Articolul următorO nouă amânare pentru podul Calafat-Vidin. Bulgarii spun că abia în februarie vor trece primele trenuri