Sursa: Captură video

Toni Greblă, șef peste Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), asigură că alegerile nu au fost fraudate, așa cum s-a speculat, și că „nu am găsit niciun vot furat pe undeva”.

Declarația aceasta, dar și alte explicații legate de procesul electoral – inclusiv prin prisma lui Greblă – au fost date de acesta ieri, în cadrul unei conferințe de presă.

Și, potrivit șefului AEP, discuțiile legate de fraudare ar fi doar „deturnări” ale candidaților pierzători, întrucât „fair-play-ul electoral a cam dispărut din peisajul politic”.

Indiferent cât de bine va fi organizat un tur de scrutin, în România sau în oricare parte a lumii, de vreo 15 – 20 de ani am constatat că fair-play-ul electoral a cam dispărut din peisajul politic mondial, nu numai la noi.

Ţin minte, în tinereţea mea, primul lucru, după ce erau prezentate exit-poll-urile, ieşea şeful Opoziţiei, cel care pierduse alegerile, felicita învingătorul, zicea ceva despre măsurile pe care le ia cu propriul partid care a pierdut alegerile.

Acum, de foarte multe ori se întâmplă, repet, nu numai în România, ci în aproape toată lumea, ca acel competitor care a pierdut alegerile sau nu a obţinut scorul pe care şi l-a propus să invoce faptul că s-au furat voturile. (…)

Nu am găsit niciun vot furat pe undeva. E o exprimare probabil nefericită, dar e expresia uzuală, s-au furat voturile. Votul nu are cum să fie furat. El este înscris, ştampila aia reprezintă votul şi exprimarea votului pentru alegător, nu poate fi furat de acolo”, a declarat Toni Greblă, la o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Iar dincolo de discuțiile vizvi de haosul care a caracterizat comasarea alegerilor locale cu ecele parlamentare, Greblă este convins că alegerile care urmează nu vor fi cu probleme:

Alegerile parlamentare, respectiv prezidenţiale sunt un pic mai uşor de organizat, astfel încât să fiţi convinşi că nu vom avea şi nu doresc să mai avem astfel de incidente care nu au făcut o imagine foarte bună asupra modului cum au fost organizate acele alegeri”.

Articolul precedentRareș Bogdan și modificarea legii cu dedicație ca Iohannis să poată candida la Senat: „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”