Bani mulți, pe care, ca om de rând, nu prea ai ști cum să îi numeri. Facturi umflate cu sume amețitoare, pe care tot noi, oamenii de rând, suntem obligați să le plătim. Societăți de stat în care la putere sunt pilele oamenilor importanți din guvernul de azi. Relațiile, interesele de partid și banii făcuți ușor și repede de oameni incompetenți încă sunt rețetele de succes în România. Un astfel de caz este Transelectrica. Și-o să vă rugăm să rețineți un nume: Alina Elena Teodoru. Ea este prietena unui puternic om de la vârful Guvernului și de ceva vreme taie și spânzură în Transelectrica. Totul, pe o indemnizație de peste 30.000 de lei pe lună. Din banii noștri. Despre asta veți citi în primul material dedicat Transelectrica. 

Înființată în anul 2000 prin reorganizarea fostului CONEL, Transelectrica este, la ora actuală, operatorul național de transport al energiei electrice din România. Deține monopolul pe piața energiei la capitolul transport și, astfel, face regulile. Transelectrica este și singura companie românească de stat listată la Bursă.

Plătim din buzunarul nostru tot ce fac EI

NU UITAȚI: Fiecare investiție, salariu, primă, spor, delegație ori bonus de performanță se regăsește în tariful din facturile noastre!

Suntem obligați, lună de lună, să plătim incompetența, favorurile și delegațiile ce reprezintă grave derapaje profesionale, după cum veți afla în continuare.

Transelectrica este administrată în sistem dualist, de către un directorat aflat sub monitorizarea unui consiliu de supraveghere.

Conducerea Transelectrica este una dualistă: avem un Consiliu de Supraveghere și Directorat.

Directorul general executiv primește 33.600 lei brut/lună, în timp ce un membru al Directoratului primește 31.200 de lei brut/lună. Atât primea Marius Dănuț Carașol, CEO al Transelectrica, până zilele trecute, când Ziarul de Investigații a arătat că acesta și-a falsificat diploma de inginer. Un impostor a condus ceva vreme una dintre cele mai importante societăți din România.

Bonusuri de performanță de aproape trei milioane de euro

Și astfel, românii au de plătit vreo 14 milioane de lei foștilor șefi din Transelectrica, pe lângă indemnizațiile acordate în timpul mandatelor acestora. Cele aproximativ trei milioane de euro înseamnă un bonus de performanță al foștilor șefi din Transelectrica, chiar dacă aceștia au activat doar câteva luni în cadrul companiei.

”Componenta variabilă a remunerației membrilor consiliului de supraveghere se revizuiește anual, în funcție de nivelul de realizare a obiectivelor cuprinse în planul de administrare și de gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanță financiară și nefinanciari aprobați de adunarea generală a acționarilor”, se arată într-un document intern al companiei.

Transelectrica a fost dată în judecată de unii dintre foștii membri din conducere.

Toni Teau, care a fost președinte al Directoratului Transelectrica, cere în instanță peste patru milioane de lei. Suma reprezintă doar bonusul de performanță.

Însă am întâlnit și oameni fericiți la Transelectrica. Unii dintre foștii șefi, mai norocoși, și-au luat primit bonusul de performanță pentru faptele deosebite la locul de muncă.

Până acum, s-au dat aproape 1,7 milioane de lei foștilor șefi din companie.

Cei mai mulți bani din bonusul de performanță i-a încasat Costin Mihalache, actualul șef al Cancelariei Primului Ministru. A primit aproape 360.000 de lei pentru anii 2015 și 2016 și ar mai avea de luat alte câteva sute de mii de lei. Costin Mihalache nu a vrut să spună care au fost performanțele deosebite înregistrate de Transelectrica în timpul domniei sale.

De altfel, nimeni din conducerea Transelectrica nu vrea să spună reporterilor care au fost realizările deosebite ale foștilor șefi pentru care cer atâția bani. Refuză să răspundă la întrebări și, de asemenea, refuză orice întâlnire oficială cu echipa noastră.

Oamenii altor oameni puternici

În momentul de față, șeful Directoratului din Transelectrica este Marius-Dănuț Carașol, cunoscut drept unul dintre oamenii de bază ai ministrului Economiei, social democratul Niculae Bădălău. Are un salariu de 33.600 de lei pe lună, la care se adaugă banii pentru tot felul de deplasări în interes de serviciu.

Și acum ajungem la Alina Elena Teodoru, membră în Directoratul Transelectrica de la sfârșitul lunii iunie a acestui an. Are puțin peste 30 de ani și un parcurs profesional cum numai la stat se poate. Este prietenă foarte bună cu Marius Dănuț Carașol, de exemplu.

Simpla coincidență face că Alina Elena Teodoru a lucrat la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a fost numită în Consiliul de Administrație al CFR SA și a ajuns  în Transelectrica aproximativ în același timp cu actualul șef de cabinet al Vioricăi Dăncilă, Costin Mihalache. Ba chiar profesionalismul de care Alina Elena Teodoru a dat dovadă i-a făcut pe cei de la Secretariatul Guvernului s-o ceară cu insistență pe aceasta pentru a lucra la Cancelaria Vioricăi Dăncilă, condusă de fostul coleg Mihalache. Costin Mihalache este considerat, în acest moment, unul dintre cei mai puternici oameni din România.

Tot ce face Teodoru nu e de interes public

În luna iunie, numită în Directoratul Transelectrica, Alina Teodoru și-a prezentat planul de management, plan pe care refuză să îl facă public.

”Având în vedere definirea clară a ”informațiilor de interes public”, printr-o normă legală strictă, înregistrările, anexele și procesele verbale în care se consemnează dezbaterile din cadrul ședințelor Consiliului de Supraveghere privesc activitatea internă a organelor statutare ale Companiei, potrivit competențelor pe care le au potrivit legii și actului constitutiv și nu constituie informații de interes public”, au transmis oficialii Transelectrica.

Un trac de trei milioane de euro

În instanță, o perioadă, Transelectrica a fost reprezentată de Alina Teodoru. În timp ce oamenii de rând se pregătesc să plătească aproape trei milioane de euro drept bonusuri de performanță, Teodoru a primit o primă de 9.000 de lei. Pentru ce? Pentru faptul că Transelectrica va pierde procesele. Pentru același lucru a fost premiată și Raluca Dumitru Șerbacov, care a lucrat cu Teodoru și la CNAIR. Tot 9.000 de lei a primit.

Conducerea Transelectrica invocă ”rezultatele deosebite” obținute de cele două.

”Pe parcursul anului 2018, în cadrul CNTEE Transelectrica SA au fost acordate prime pentru rezultate deosebite, cu valori nete cuprinse între 117 lei și 9.360 lei, cu încadrare în fondul de salarii aprobat prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli. Toate primele au fost acordate cu respectarea prevederilor Codului Muncii și ale Contractului Colectiv de Muncă aplicabil la nivelul Companiei în anul 2018”, se arată în răspunsul companiei.

Raluca Șerbacov este cea care reprezintă acum Transelectrica pe persoană fizică în instanță. Totuși, aceasta nu s-a prezentat la niciun termen de judecată, pe motiv că… are trac. Îi este frică să vorbească în public. Așa, de vreo trei milioane de euro.

Am întrebat și noi care sunt criteriile după care doamna Șerbacov a fost desemnată să se ocupe de situația proceselor legate de bonusurile de performanță și date cu privire la pregătirea ei. Am primit un răspuns tipic șefilor opaci din Transelectrica.

”Informația solicitată de dumneavoastră nu se încadrează în categoriile informațiilor de interes public”.

Derapaje etice

O altă neregulă, cel puțin din punct de vedere etic, este cea a delegațiilor. De exemplu, compania Siemens a derulat, în ultimii trei ani, contracte de aproape 70 de milioane de euro cu Transelectrica. În luna mai a acestui an, Alina Teodoru a fost în delegație la Roma, la un eveniment susținut de Siemens.

Oficialii Transelectrica recunosc faptul că au fost pe bani publici la un eveniment al companiei cu care derulează contracte de zeci de milioane de euro. Refuză însă să spună cine a făcut parte din delegație și care au fost costurile.

”În luna mai 2019, o delegație din partea CNTEE Transelectrica SA a reprezentat Compania în cadrul Conferinței Grid Masters Club Summit 2019, organizată la Roma, în Italia, de către Compania Siemens. Detalii cu privire la organizarea deplasării reprezintă informații care privesc activitatea internă a Companiei, potrivit competențelor pe care le au potrivit legii și Actului Constitutiv și nu constituie informații de interes public”.

Aproape 2.000 de euro au costat cele două zile în care Alina Teodoru, directorul general al Transelectrica și un alt membru al directoratului au învățat care sunt provocările în domeniul energetic mondial.

Principalul acționar al Companiei Naționale Transelectrica este statul român, care deține 43.020.309 acțiuni. Urmează Dedeman, cu 4.503.567 și Fondul de Pensii NN 4.007.688 acțiuni.

În anul 2018, cheltuielile cu toți angajații Transelectrica s-au ridicat la 248.804.000 lei, iar în 2017 la 237.262.000.

Articolul precedentVerdict: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea! „La 21 de ani habar n-aveam că sunt parte a Securității”
Articolul următorCrimă înfiorătoare în Dâmbovița. Autoritățile, din nou depășite de situație