Pompierii români continuă să se lupte cu incendiile izbucnite în Grecia, care este afectată de temperaturile extreme care au cuprins multe regiuni ale țării. Ultima intervenție a pompierilor a avut loc pentru localizarea și stingerea unui incendiu produs în vecinătatea mai multor locuințe din regiunea Penteli, situată în nord estul Atenei, a comunicat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), potrivit g4media.ro.

Un incendiu de vegetaţie alimentat de vânturi puternice a făcut ravagii în regiunea muntoasă Penteli, lângă Atena, miercuri dimineaţă, casele fiind incendiate. Autorităţile au evacuat cel puţin nouă case şi a unui spital, douăzeci şi opt de pompieri români sprijind pompierii locali.

”A fost o noapte grea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Pompieri, Yiannis Artopios, adăugând că viteza vântului a depăşit 80 de kilometri pe oră.

28 de pompieri români au plecat în Grecia pentru a ajuta la prevenirea și stingerea incendiilor

Potrivit IGSU, cel de al doilea contingent de pompieri prezent în Grecia acționează pentru limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, dar și pentru menținerea unei linii de protecție între zona afectată de flăcări și zona neafectată. Temperaturile extrem de ridicate din ultimele zile,dar și  intensificările puternice ale vântului au favorizat extinderea incendiului. Cel de-al doilea contingent format din 28 de pompieri a plecat la mijlocul lunii iulie în Grecia pentru schimbarea colegilor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit autoritățile elene pentru  monitorizarea și stingerea incendiilor de pădure în regiunile din nordul Atenei.

Pompierii români au participat la mai multe sesiuni de pregătire și antrenamente, împreună cu colegii lor eleni, pentru a putea interveni rapid și eficient în cazul izbucnirii unui incendiu

Cei 28 de pompieri români au acționat cu 3 mașini de stingere, o cisternă de mare capacitate, o autospecială cu capacitate de trecere mărită și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă , pentru supravegherea regiunii Attica, situată în jurul Parcului Național Schinia. Scopul acestei acțiuni a fost acela de a preveni producerea incendiilor care să pună în pericol viața locuitorilor.

Uniunea Europeană a elaborat un plan pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei, la acțiuni participând echipe operative de stingere din mai multe țări europene

 Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă, în perioada 1 iulie – 01 august 2022, la acțiuni de stingere a incendiilor de pădure, în cadrul unui program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO. Scopul programului este cel legat de consolidarea rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Programul urmărește reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre,  îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție se va realiza în raport cu dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă. Fondurile pentru programul de asistenţă sunt asigurate de către UE, fiind  prevăzute pentru sprijinirea comunităților elene, după incendiile devastatoare produse anul trecut.

Noi secretari de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Articolul precedentNoi secretari de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Articolul următor Specialiștii în climatologie avertizează: Europa se confruntă cu călduri fără precedent, episoade care vor apare la fiecare trei ani