Sursa: Facebook

Nici bine nu a fost reales președinte al Consiliului Județean Călărași, că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat că Vasile Iliuță a fost trimis în judecată.

Oficial, Iliuță, care conduce și PSD Călărași, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, pentru fapte derulate în anul 2020, adică în actualul mandat.

În vârstă de 56 de ani, Vasile Iliuță conduce CJ Călărași din 2016. Ales inițial pe listele PNL, acesta a trecut ulterior la PSD. Inițial om de afaceri, după intrarea în politică a fost primar al comunei Vâlcelele timp de 3 mandate (2000 – 2012) și deputat în mandatul 2012 – 2016.

Acum, procurorii DNA spun că mandatul 2020 – 2024 nu a fost tocmai „curat”:

La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuță Vasile, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC NYLVYAN SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deținut licență de funcționare eliberată în condițiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații.

În demersurile sale, inculpatul Iliuță Vasile ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL”.

Cei doi consilieri la care se face referire sunt la rândul lor inculpați în dosar, acuzați că, prin faptele comise din calitatea pe care o aveau în departamentul de achiziții publice din cadrul Consiliului Județean Călărași s-ar face vinovați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar și fals intelectual, în formă continuată.

Simina Iulia Tudor și Gabriel Dima nu sunt însă singurii trimiși în judecată alături de Vasile Iliuță. În rechizitoriu, inculpați sunt și reprezentantul SC NYLVYAN SRL și societatea în sine – pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași Mihăiță Constantin Beștea – pentru uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție și favorizarea făptuitorului, precum și Aurel Paraschiv, secretar general al Consiliul Județean Călărași, pentru complicitate la uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție și favorizarea făptuitorului.

Despre ultimii doi, procurorii detaliază că, „în scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, (…) s-ar fi substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași, și au înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus”.

Până acum, procurorii au reținut că, prin faptele inculpaților mai sus menționați, CJ Călărași ar fi suferit un prejudiciu în valoare de 582.083 lei, „concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă”. Cum era de așteptat însă, Consiliul Județean Călărași nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. Cu toate acestea, procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține inculpatului Iliuță Vasile.

Articolul precedentDrogurile: pericolul ascuns care distruge viețile tinerilor
Articolul următorVlad Popescu Piedone, primar oficial în Sectorul 5: „Suntem împreună pe acest drum”