Sursa: Facebook

Fostul viceprimar al comunei Hârlău a fost prins în flagrant zilele acestea pe când primea nu mai puțin de 30.000 de euro, sumă solicitată pentru a rezolva situația juridică a unui teren.

Flagrantul a fost organizat de ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție, la delegarea și sub coordonarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, în condițiile în care inculpatul ceruse în total 90.000 de euro, iar după „negociere” scăzuse prețul intervenției sale pe lângă primar la 80.000 de euro.

Ce nu știa inculpatul era că cel căruia îi solicitase banii făcuse un denunț. Iar ulterior acțiunii de flagrant, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului pentru trafic de influență.

Mai departe, fostul viceprimar a fost prezentat Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă instanța a respins cererea:

Dispune luarea faţă de inculpatul Ţăpuşă Florin, în prezent aflat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv – I.P.J. Iaşi, cercetat în dosarul de urmărire penală nr.47/12/P/2024 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „trafic de influenţă”, a măsurii preventive a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 18.06.2024 până la data de 17.07.2024, inclusiv, constând în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, situat în fără permisiunea procurorului de caz (în faza de urmărire penală) sau a organului judiciar în faţa căruia se află cauza şi de a se supune restricțiilor stabilite de acesta.

Pe durata măsurii arestului la domiciliu impune inculpatului Ţăpuşă Florin, următoarele obligaţii: să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte este chemat; -să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul denunţător şi cu martorul.

Atrage atenţia inculpatului că pe durata măsurii preventive poate părăsi imobilul în care locuieşte doar pentru a se prezenta în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora, precum şi că, în cazuri urgente, pentru motive întemeiate, poate părăsi imobilul fără încuviințarea organului judiciar, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta organele de poliție în a căror circumscripție se află imobilul în care locuieşte inculpatul şi oraganul judiciar în faţa căruia se află cauza.

Desemnează Poliţia …– Inspectoratul de Poliţie Judeţean …sub coordonarea Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Inspectoratul de Poliţie Judeţean … pentru supravegherea respectării măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor stabilite în sarcina inculpatului prin prezenta încheiere”.

Fostul viceprimar a contestat deja măsura, în condițiile în care i se impută că „în perioada 18 mai – 17 iunie 2024, direct sau prin intermediar, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 90.000 euro, ulterior aceasta fiind diminuată la 80.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra primarului unei comune de pe raza județului Iași și că-l va determina pe acesta să-i concesioneze martorului o suprafață de teren în vederea edificării unui abator/ fermă de animale.

De asemenea, inculpatul i-ar mai fi promis persoanei respective că-i va determina pe funcționarii unor instituții publice cu atribuții de avizare, autorizare și control să îndeplinească/ să urgenteze acte ce intrau în atribuțiile de serviciu în scopul emiterii autorizațiilor necesare realizării obiectivului menționat mai sus”.

În urmă cu 8 ani, procurorii anticorupţie îl trimiteau în judecată viceprimar, dar și pe primarul și alți angajaţi ai Primăriei Hârlău, şeful Ocolului Silvic – toţi trei sub control judiciar, pe şeful Poliţiei, un fost angajat al Gărzii Forestiere Suceava şi pe un şofer personal.

În acest dosar, o sentință definitivă a fost pronunțată în aprilie 2018, de Curtea de Apel Iași. Trei dintre inculpați au fost condamnați, iar instanța a dispus „disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar privind pe inculpații Cernescu Constantin, Țăpușă Florin, Simionescu Dumitru, Dulgheru Pavel, Gheorghițeanu Liviu Vasile, Curcă Constantin și Sava Carmen Amelia. În cazul inculpaților Amariei Ioan, Vătavu Mihai și Marian Dumitru, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”.

Ulterior, „prin decizia penală nr. 78 din 04.02.2021, Curtea de Apel Iași a dispus achitarea inculpaților CERNESCU CONSTANTIN, ȚĂPUȘĂ FLORIN, SIMIONESCU DUMITRU, DULGHERU PAVEL, GHEORGHIȚEANU LIVIU VASILE, CURCĂ CONSTANTIN și SAVA CARMEN AMELIA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori există o cauză justificativă sau de imputabilitate”.

Articolul precedentGata, DUMBRAVĂ ȘI-A LUAT FAPTA!
Articolul următorCriza gunoaielor din Brăila, un dezastru anunțat și ignorat la peste 38°C