Reprezentanții celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European l-au votat azi pe candidatul francez, Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims), pe primul loc, urmat de Laura Codruța Kovesi și candidatul german Andres Ritter, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. După acest vot din Consiliul UE urmează votul din Parlamentul European și o negociere între parlament și statele membre (Consiliul UE).

Clasamentul din Consiliul UE (formatul numit Coreper 2) s-a stabilit în felul următor: fiecare dintre cele 22 state a venit cu propriul clasament, iar la final s-a făcut media punctajelor.

Votul din Consiliul UE a fost organizat după ce comitetul de selecție a transmis Consiliului scrisoarea de motivare. Reamintim că Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în clasamentul realizat de comitetul independent de selecție.

Ce se va întâmpla mai departe. Pe 26 februarie va avea loc audieri în Comisia LIBE și Comisia de control bugetar din Parlamentul European. Potrivit lui Cristian Preda, cele două comisii vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinței președinților de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luându-se cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuții va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.

De remarcat că România a anunțat că nu o va susține pe Kovesi, fiind notoriu conflictul PSD cu fosta șefă a DNA.

În istoria recentă a UE mai există un singur caz de țară care și-a împiedicat un cetățean care voia să acceadă la o funcție înaltă: e vorba de Polonia, care nu l-a susținut pe Donald Tusk când acesta voia să câștige al doilea mandat de președinte al Consiliului European.

De ce s-a clasat Kovesi pe primul loc în clasamentul comitetului de selecție. Ulrike Haberl – Schwarz, președintele Comitetului de selecție a candidaților pentru șefia Parchetului European (EPPO), detaliază într-o scrisoare trimisă în 14 februarie lui Tudorel Toader și șefului Parlamentului European motivele pentru care Comitetul de selecție a clasat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc în cursă.

Continuare pe G4Media

Articolul precedentAdina Florea a înregistrat un dosar penal pe numele lui Frans Timmermans
Articolul următorOUG pentru legile Justiției și pentru procurorul european, în Monitorul Oficial