Sursa foto: hotnews.ro

Liderul AUR, George Simion, a anunțat la Târgul Mureș că a reușit să strângă până acum 722.166 de semnături pentru suspendarea președintelui Iohannis. Mai mult, el speră ca până în martie să ajungă la 3 milioane de semnături.   

„Mergem înainte, sperăm să terminăm în luna martie, să avem 3 milioane. Nu ne ajută vremea, dar semnează lumea şi m-am bucurat să văd că mulţi, aici, în Târgu Mureş, semnează, cum am văzut şi la Târnăveni şi Iernut”, a precizat George Simion, relatează stiripesurse.

Totodată, Simion a anunțat că vineri, 21 ianuarie, va fi în Bistrița-Năsăud, iar pe 24 ianuarie va participa la Iași la festivitățile închinate Unirii Principatelor Române din 1859.

De ce acțiunea AUR de adunare a semnăturilor pentru suspendarea lui Iohannis va eșua

Conform Constituției României, Iohannis poate fi suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum. Mai mult, șeful statului poate fi suspendat „în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției.”

Chiar dacă AUR strânge semnături în rândul populației, propunerea de suspendare trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților, suspendarea făcându-se prin votul majorității parlamentarilor în ședința comună.

Președintele are dreptul, conform articolului 95 din Constituție, să dea explicații în fața parlamentarilor pentru faptele care i se impută. Dacă propunerea de suspendare este aprobată, în cel mult 30 de zile se va organiza un referendum pentru demiterea șefului statului. Pentru ca referendumul să fie valabil, trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente. Pe durata suspendării președintelui, interimatul va fi asigurat de președintele Senatului.

Reprezentanții AUR susțin că prin strângerea de semnături vor pune presiune pe politicieni pentru ca aceștia să voteze suspendarea lui Iohannis. „Semnăturile sunt singura unealtă pe care cetățeanul român o are pentru a-și arăta susținerea în mod oficial”, se arată în mesajul postat pe site-ul partidului.

Mai mult, AUR e de părere că Iohannis i-a condamnat pe români la sărăcie, lăsând facturile să crească exploziv și că a generat criza politică de la sfârșitul anului 2021.

Boc, despre liderul AUR: “Suntem de acord că nu putem fi de acord”

Articolul precedentNagy Bege Zoltan, vicepreședinte ANRE: „Lupta împotriva schimbărilor climatice are un preț”
Articolul următorAngajații STB amenință că vor continua greva și mâine
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.