Sursa: Facebook

„Show must go on” între politicieni, care, pe lângă discuțiile intense legate de viitorul țării, așa cum va fi asigurat de posibila viitoare coaliție de guvernare formată din „pro-europeni”, nu scapă ocazia de a pune la colț USR.

Deja este mai mult decât sigur că USR va sfârși în opoziție în următoarea perioadă, iar PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale au transmis ieri, printre altele, că formațiunea refuză să aibă „o atitudine constructivă şi responsabilă”.

Într-un comunicat de presă citat de Agerpres se arată că ieri „au continuat discuţiile pe marginea proiectului comun de guvernare care să ofere stabilitate şi predictibilitate României”, în paralel luându-se „act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă şi responsabilă în raport cu momentul prin care trece România”.

Referirea la „refuzul USR” ar avea legătură cu un document care a ajuns pe masa coaliției și asumat de formațiunea condusă de Elena Lasconi, care, explică PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale, este de fapt „sub forma unui ‘to do list’ fără a fi şi argumentat în cadrul Coaliţiei”, acesta reprezentând „doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare şi de a nu-şi asuma răspunderea într-un moment dificil pentru ţară”.

În replică, Lasconi a publicat pe Facebook lista, subliniind că „vechile partide nu au înțeles nimic după votul românilor” și că ieri, în momentul în care a mers la negocierile de la Guvern „cu opt puncte care se regăsesc în programul de guvernare al USR”, „a fost un dialog al surzilor”.

Nu poți să le promiți oamenilor că vei face lucruri pentru ei, dacă nu știi pe ce bani te bazezi. Eu sunt întotdeauna deschisă dialogului, dar din răspunsurile lor e clar că nu ne vor la guvernare. Oamenii sunt scârbiți de ceea ce s-a întâmplat timp de 35 de ani.

USR o să le spună mereu adevărul românilor și nu va face parte dintr-un guvern care-i minte și-i jefuiește sub bagheta lui Iohannis.
Eu și colegii mei am insistat în ultima săptămână ca PSD și PNL să prezinte cifrele din execuția bugetară la zi, precum și schița de buget pentru 2025. Aceste cifre nu erau un favor pentru USR, ci o obligație față de cetățeni. Potrivit legii, Marcel Ciolacu era obligat să aducă bugetul în Parlament până pe 15 octombrie, nu a făcut-o.

USR nu mai așteaptă răspunsuri pe vorbe, ci acțiuni concrete. Acestea sunt cele 8 puncte care condiționează intrarea noastră la guvernare”, se arată în postare.

Concret, USR vrea adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 în Parlament, demiterea președintelui AEP și a conducerilor serviciilor secrete, organizarea unei comisii de anchetă privind condițiile de organizare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine, oganizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securității naționale pentru un control civil real și eficient al serviciilor secrete, care să includă interdicția de activitate în presă, administrație și afaceri.

Alte dorințe ale USR țin de votarea în Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea și reformarea CCR, votarea reformei electorale cerute de societatea civilă (primari aleși în două tururi de scrutin, scăderea barierelor de intrare în viața politică, maximum 300 de parlamentari), plus adoptarea, de către Guvern, a actelor normative privind măsuri fiscale pentru anul viitor, baza pentru buget.

USR a mai transmis că toate partidele din coaliție trebuie să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim, precum și alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul. Însă în comunicatul coaliției, așa cum a rămas la „masa” negocierilor, se precizează alte priorități:

Una dintre priorităţi este asigurarea rapidă a unei guvernări stabile susţinute de o majoritate puternică şi alcătuirea unui calendar pentru alegerile prezidenţiale imediat după instalarea în funcţie a noului Guvern.

De asemenea, toate formaţiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programul de guvernare în cursul zilei de vineri.

Prioritatea momentului este ca România să fie o ţară guvernată, stabilă şi predictibilă, iar acest lucru cere maturitate şi rigurozitate în realizarea tuturor etapelor până la instalarea noului Parlament şi a unui nou Guvern”, se precizează în comunicat.

Totodată, în comunicat se subliniază că liderii coaliţiei pro-europene au în continuare în vedere necesitatea desemnării unui candidat comun la preşedinţie, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor.

Articolul precedentAngajați ai Primăriei Bacău, din școli și administratori, judecați în legătură cu supraevaluarea unor achiziții
Articolul următorUPDATE RAJA: Finalizarea lucrărilor în Cumpăna și Constanța, 18-19 decembrie 2024