foto cu caracter ilustrativ-pixabay

„Surpriza” a venit de la medicul de familie Daniela Pană. Furioasă că este deranjată în weekend, nu a răspuns la mesajele pacientei care voia să întrebe ce tratament trebuie să urmeze, așa cum prevede legea în vigoare. Asimptomaticii și persoanele cu simptome ușoare sunt tratate acasă, sub supravegherea medicului de familie. Asta a hotărât Guvernul încă de anul trecut.

Medicii de familie primesc 105 lei pentru fiecare pacient depistat cu Covid, bani decontanți din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Medicul de familie Daniela Pană a trecut peste această obligație și a lăsat fără îndrumare de specialitate o pacientă pe care o avea în listă. Nu a arătat minimă empatie. Ar fi putut să transmită un mesaj simplu, prin care să-i ofere pacientei indicațiile necesare.

De altfel, medicii de familie ar trebui să aibă mesaje pregătite pentru pacienții lor, dacă vor să simplifice procedura de supraveghere medicală și să nu fie „deranjați în weekend”. În acest caz, pacienta care ne-a semnalat această situație a fost certată că a îndrăznit să-i transmită mesaje în weekend, să-i spună că are Covid și nu știe ce tratament trebuie să ia.

Medicul Daniela Pană a arătat cum NU ai voie să fii depistat pozitiv în weekend. Ce spune Ministerul Sănătății

Prin urmare, i-am întrebat pe oficialii Ministerului Sănătății, dacă este „normal” un asemenea comportament din partea unui medic de familie.

Medicul nu poate refuza să acorde asistenţă medicală/îngrijiri de sănătate pe criterii etnice, religioase şi orientare sexuală sau pe alte criterii de discriminare interzise prin lege.  Medicul are obligaţia de a accepta pacientul în situaţii de urgenţă, când lipsa asistenţei medicale poate pune în pericol, în mod grav şi ireversibil, sănătatea sau viaţa pacientului”, a transmis Ministerul Sănătății, la solicitarea noastră.

Fragilitatea unui Sistem. Nu suntem pregătiți de pandemii. Nici material, nici emoțional

În cazul în care nu ar fi putut să acorde asistență medicală, doctora Daniela Pană avea obligația să transfere pacientul la un alt medic sau să notifice încheierea relației pacienta de pe lista sa cu minim cinci zile înainte de a-i închide telefonul în nas.

În toate cazurile, Daniela Pană trebuia să se asigure că nu pune viața pacientei în pericol, lăsând-o fără alternativă. Pacienta pe care o avea în listă apelase, însă, foarte rar la serviciile medicale, iar în urma infecției cu Covid era obligată de lege și protocoale să o sune pe doctora Pană pentru asistență medicală.

Nu contestăm că medicii sunt epuizați, că sunt oameni și nu roboți. Cu siguranță, sunt medici excepționali în țară, care fac eforturi pentru a face față unui sistem bolnav, plin de lipsuri și de interese personale. Cu toate acestea, dreptul la sănătate este garantat de Constituție. Nu există „nu se poate”, „e sâmbătă” când e vorba despre lege și sănătatea unui pacient.

Mai mult decât atât, mai e o „lege”, una morală. Este vorba despre Jurământul lui Hipocrate: „sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră”, este unul dintre principiile de bază ale practicării medicinii.

În spațiul public nu au fost opinii ale Colegiului Medicilor cu privire la soluții viabile, astfel încât doctorii de familie să facă față tratării pacienților cu Covid.

În schimb, au fost „amenințați” cu suspendarea din profesie, dacă îndrăznesc să emită opinii negative despre vaccinarea anti Covid.

Citește și: Medicii de la Spitalul Colțea au clacat

Articolul precedentO altfel de „vinerea verde” în Sectorul 5
Articolul următorRaed Arafat explică relaxarea care nu este de fapt relaxare
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”