Foto: Ziarul Național
Foto: Ziarul Național

UDMR ar putea reveni la guvernare – loc din care a fost scoasă pe ușă odată cu formarea actualei coaliții PSD&PNL.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat al formațiunii la alegerile prezidenţiale, a punctat că nu se poate guverna fără coaliţii şi a adăugat că formaţiunea sa îşi doreşte să facă parte din viitorul guvern dacă vor exista condiţiile necesare pentru acest lucru, pentru că „şi noi vrem să facem parte după alegeri din Executiv”.

Din vara anului 2023, UDMR a trecut „pe linie moartă”, negocierile PSD – PNL – UDMR încheindu-se în momentul în care formațiunea condusă de Kelemen Hunor a refuzat ultima ofertă, aceea de a prelua un singur portofoliu în Guvernul Ciolacu, cel al Energiei.

Probabil de aceea acum, Kelemen Hunor a subliniat, realist, că, dincolo de dorințe, „dacă nu e loc, nu intri, că nu e nevoie de tine”. Însă, vorba aceea, „zarurile au fost aruncate”. Dacă se vrea o majoritate cu UDMR după parlamentare, este loc.

Sunt conştient de greutăţile care vin în 2025. (…) Problema noastră este că noi luăm credite cu costuri uriaşe. (…) Anii care urmează vor fi ani extrem de dificili, dar asta nu înseamnă că, dacă ai condiţiile necesare, dacă ai o gândire, o viziune despre România, nu vrei să fii la guvernare.

Cu ce formulă, oricum va fi o coaliţie. România nu se poate guverna fără coaliţii. Cultura noastră politică de foarte mulţi ani arată că trebuie să te obişnuieşti cu coaliţii politice. (…)

De obicei, după alegeri se resetează jocul, pe de o parte. Pe de altă parte, eu am o altă viziune. Deci nu vreau să mă uit doar la perioada 2025 – 2028. Vorbeam de greutăţile care urmează şi care trebuie rezolvate (…) cum greutăţile sunt enorm de mari, din punctul meu de vedere PNL sau PSD trebuie să fie în opoziţie, în funcţie de rezultatele alegerilor, fiindcă dacă nu va fi unul dintre aceste partide în opoziţie alternativa în 2028 va fi AUR cu Şoşoacă, că ei vor fi în opoziţie, ei vor fi vocea opoziţiei.

USR-ul e foarte plafonat, plafonat cum suntem şi noi, dar un pic mai sus, n-are unde să crească, şi dacă nu există o alternativă reală – şi PNL poate să fie o alternativă reală sau PSD – atunci în 2028 ne vom trezi cu oameni care se vor îndrepta cu votul lor spre aceste două partide care s-ar putea să fie un singur partid până atunci. Să nu subestimaţi furia oamenilor”, a explicat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Articolul precedentPNL „lustruiește” calea lui Iohannis către Senat; proiect de lege în sprijinul candidaturii președintelui