Sursa: Facebook

Zilele trecute, în presa au apărut informații vizavi de un caz de abuz, în care poliţiştii din Bucureşti ar fi folosit forţa excesivă împotriva unui cetăţean ucrainean.

Informația venea dintr-un Raport al Departamentului de Stat al SUA, însă incidentul nu era ceva recent, ci avusese loc în luna octombrie 2023, într-un adăpost pentru refugiaţi. Iar abia după raport Poliția Română a venit cu detalii: a fost o anchetă, însă nu a fost un abuz.

În capitolul dedicat „torturii și altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante” al Departamentului de Stat al Statelor Unite, referitor la respectarea drepturilor omului în țara noastră în 2023, se detalia situația unui refugiat ucrainean, care a ajuns în arest, după un scandal cu polițiștii români.

Constituția și legea incriminează tortura și tratamentele inumane sau degradante, dar au existat relatări credibile conform cărora oficiali guvernamentali le-au pus în practică”, se arăta în raport. Ulterior, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a confirmat incidentul, fără a da detalii.

Ieri însă, Poliția Română a venit cu precizări, conform cărora de fapt cetățeanul ucrainean a agresat polițiștii, cercetări după incident fiind derulate atât în ceea ce privește comportamentul oamenilor legii, cât și al presupusului agresor:

La data de 30 octombrie 2023, în jurul orei 03.20, în urma unui apel la SNUAU 112, polițiști din cadrul Directiei Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție s-au deplasat la o adresă din Sectorul 2, la un centru pentru refugiați, unde s-a reclamat o altercație între 2 bărbați, cazați în acea unitate.

Polițiștii ajunși la fața locului, în urma verificărilor efectuate, au identificat persoana vătămată care prezenta mai multe leziuni în zona feței, căreia un echipaj SMURD i-a acordat îngrijiri medicale. Victima a refuzat atât transportul la spital, cât și formularea unei plângeri scrise, cu privire la cele întâmplate.

Ulterior, în momentul în care persoana vătămată a fost condusă în camera de cazare, unul dintre polițiștii prezenți a fost lovit în zona feței de către bărbatul semnalat de săvârșirea agresiunii, motiv pentru care s-a procedat la imobilizarea acestuia. După imobilizare, acesta a fost condus la sediul secției, manifestând în continuare un comportament agresiv fizic și verbal, unde ar fi lovit un alt polițist în zona inghinală și l-ar fi scuipat.

Actele premergătoare întocmite de polițiști au fost înainte Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în vederea continuării cercetărilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj. Astfel, un procuror a dispus măsura reținerii bărbatului, ulterior fiind dispusă, de către instanța de judecată, măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de ultraj asupra polițiștilor.

Totodată, având în vedere aspectele reclamate în sarcina polițiștilor de cetățeanul ucrainean, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a fost înregistrat un alt dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă. Dosarul penal pe purtare abuzivă a fost declinat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, unde a fost clasat.

De asemenea, au fost dispuse verificări interne, prin Corpul de Control al IGPR. În urma finalizării verificărilor, documentarea întreprinsă nu a scos în evidență nereguli la nivelul DGPMB, cu privire la incidentul semnalat. Totodată, facem precizarea că toate activitățile polițiștilor sunt derulate cu respectarea cadrului legal”.

Articolul precedentRezultate finale doar la europarlamentare, după mai bine de o săptămână de la alegeri: PSD&PNL, scor de 48,55%
Articolul următorCîțu, un nou atac la Guvernul Ciolacu: „România este prima în topul rușinii”