Sursa: Google maps

Angajări pe bani la Spitalul Municipal Rădăuți „Sf. Doctori Cosma și Damian”, intermediate de chiar fostul director al unității sanitare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au făcut „curățenie” în spital și au dispus reținerea a nu mai puțin de șase cadre medicale, inclusiv a fostului director – în prezent șef al Secției ATI, pentru o serie de fapte.

Potrivit DNA, Flaviu Emanuel Sima, fostul manager interimar al spitalului, este acuzat de trafic de influență în formă continuată (3 infracțiuni), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni); Liviu Dubei, fost director medical al spitalului, de profesie medic primar chirurgie generală în cadrul Secției Chirurgie – luare de mită în formă continuată; Maria Ecaterina Cîrdei, fost director de îngrijiri, actualmente asistent medical principal obstetrică-ginecologie în cadrul Blocului Operator – luare de mită (2 infracțiuni), instigare la dare de mită (2 infracțiuni) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite în formă continuată.

În același timp, Vlad Vasile Luța, asistent medical principal în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe este acuzat de trafic de influență în formă continuată și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; Domnica Maxim, asistent medical coordonator al Compartimentului Sterlizare – luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni) și dare de mită; Lenuța Violeta Puha, asistent medical coordonator al Compartimentului Oncologie – luare de mită (3 infracțiuni), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni) și complicitate la luare de mită.

La începutul anului 2023, inculpatul Luța Vlad-Vasile, în calitate de asistent medical principal în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe, ar fi pretins și ar fi primit de la două persoane sume de câte 6.000 de euro, pentru a interveni la inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, pentru ca acesta, în calitate de manager interimar al Spitalului Municipal Rădăuți, să-i sprijine pe cei doi să ocupe posturi de brancardieri în cadrul acestei instituții spitalicești.

Astfel, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, în calitatea menționată anterior, prin intermediul inculpatului Luța Vlad-Vasile, ar fi primit suma totală de 12.000 de euro de la două persoane, pentru a-i sprijini să ocupe postul de brancardier în cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, sens în care ar fi intervenit la membrii comisiei de examen în favoarea uneia dintre cele două persoane, pentru a promova concursul organizat în acest scop în perioada 28.02.2024 – 02.04.2024, oferindu-i acestuia subiectele pentru proba interviului, prin intermediul inculpatului Luța Vlad-Vasile.

În urma organizării interviului la data de 29 martie 2024, cele două persoane nu ar fi luat concursul și nu ar fi obținut posturile respective, fapt ce i-ar fi determinat pe cei doi să-i ceară restituirea sumei de bani pe care au dat-o, sumă care le-a fost restituită la data de 30 martie 2024 de către inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, de asemenea prin intermediul inculpatului Luța Vlad-Vasile.

În perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel ar fi primit suma de 2.600 lei și diverse bunuri de la mai mulți pacienți sau aparținători ai acestora pentru a interveni pe lângă diverși medici din cadrul spitalului și a-i ajuta pe aceștia să se interneze pentru diverse afecțiuni și operații chirurgicale.

În perioada 18 – 21 martie 2024, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, în calitate de manager interimar al Spitalului Municipal Rădăuți „Sf. Doctori Cosma și Damian”, i-ar fi furnizat unei persoane, subiectele pentru examenele scris și oral, pe care fiica sa le-ar fi susținut în cadrul unui concurs de ocupare a unui post de economist debutant la instituția pe care o conduce, astfel încât aceasta din urmă să promoveze respectivul concurs și să fie angajată.

În cursul lunii februarie 2024, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, ar fi pretins de la o persoană să-i efectueze ITP-ul la autoturismul personal și să-i aducă mai multe buchete de lalele cu ocazia zilei de 8 martie, pentru a le oferi din partea sa angajatelor și pacientelor ce se aflau în spital, în schimbul cărora ar fi promis că va favoriza o persoană din anturajul acestuia să ocupe un post ce urma să fie scos la concurs în cadrul unității spitalicești pe care o conduce.

În perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024, inculpatul Dubei Liviu în calitate de director medical al Spitalului Municipal Rădăuți „Sf. Doctori Cosma și Damian”, având totodată și calitatea de medic primar chirurgie generală, șef al Secției Chirurgie din cadrul aceluiași spital, ar fi primit sume cuprinse între 200 de lei și 200 de euro de la un număr de șase persoane întrucât ar fi efectuat intervenții chirurgicale pentru diverse afecțiuni unor rude sau cunoștințe ale acestora.

În perioada 2023 – 2024, inculpatele Cîrdei Maria-Ecaterina, Maxim Domnica și Puha Lenuța-Violeta, în calitățile menționate anterior și totodată având și calitatea de membri în mai multe comisii de concurs organizate pentru ocuparea mai multor funcții de asistentă, infirmieră și îngrijitoare în cadrul spitalului din care fac parte, ar fi furnizat subiectele de concurs mai multor candidați, favorizându-i pe aceștia în ocuparea posturilor scoase la concurs.

Cu această ocazie, cele trei inculpate ar fi pretins și ar fi primit de la aceleași persoane sume de bani și diverse bunuri pentru faptul că le-ar fi susținut pe acestea să promoveze respectivele concursuri”, detaliază DNA.

Iar pentru probarea acuzațiilor, procurorii anticorupție au dispus efectuarea de percheziții, ocazie cu care au fost ridicate mai multe sume de bani: 93.101 lei, 419.320 euro, 3.390 lire sterline și 7.730 dolari. Și, pe lângă numele menționate, DNA subliniază că se „efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

Până la alte acte de procedură, DNA a solicitat arestarea preventivă a inculpaților. Ulterior, în urma analizării dovezilor, Tribunalul Suceava a dispus însă propunerea:

Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17.10.2024, până în data de 15.11.2024, inclusiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență (în legătură cu Grijincu Ionel şi Procopiuc Ragiu Ciprian), folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (în legătură cu Burlă Vasile Gheorghe), folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (în legătură cu Grijincu Ionel), trafic de influență (în legătură cu Lucescu Beniamin).

Pe durata măsurii arestului la domiciliu inculpatul Sima Flaviu – Emanuel va trebui să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească imobilul unde locuieşte, respectiv locuinţa situată în localitatea Milișăuți, judeţ Suceava, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza; b) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; c) să nu comunice, direct sau indirect, cu următoarele persoane: inculpaţii: Luța Vlad-Vasile, Dubei Liviu, Cîrdei Maria-Ecaterina, Maxim Domnica, Puha Lenuța-Violeta. Martorii: Grijincu Ionel, Procopiuc Ragiu Ciprian, Coroamă Liviu, Poleac Liliana Trandafira, Cioban Vasile, Cioban Dorin, Georgescul Maricica Aspazia, Șpac Daniela Delia, Pârghie Mircea, Chelba Viorela Daniela.

Iculpatul Sima Flaviu Emanuel va putea părăsi imobilul în care locuieşte pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora. Respinge cererea inculpatului Sima Flaviu Emanuel de luare a măsurii preventive a controlului judiciar, ca neîntemeiată.

Dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Luţa Vlad Vasile, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18.10.2024, până în data de 16.12.2024, inclusiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul ob?inerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Luţa Vlad Vasile trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava sau în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia muunicipiului Rădăuţi, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

Impune inculpatului Luţa Vlad Vasile ca, pe timpul cât se află sub control judiciar, să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.

Dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpata Cîrdei Maria-Ecaterina, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17.10.2024, până în data de 15.12.2024, inclusiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi instigare la dare de mită.

Stabileşte organ de supraveghere Postul de Poliţie comunal Voitinel. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Cîrdei Maria-Ecaterina trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava sau în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Postul de Poliţie comunal Voitinel, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată.

Impune inculpatei Cîrdei Maria-Ecaterina ca, pe timpul cât se află sub control judiciar, să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.

Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpata Maxim Domnica, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18.10.2024, până în data de 16.11.2024, inclusiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (în legătură cu Chelba Viorela-Daniela) şi abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pe durata măsurii arestului la domiciliu inculpata Maxim Domnica va trebui să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească imobilul unde locuieşte, respectiv locuinţa situată în Rădăuți, judeţ Suceava, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza; b) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; c) să nu comunice, direct sau indirect, cu următoarele persoane: inculpaţii: Sima Flaviu Emanuel, Luța Vlad-Vasile, Dubei Liviu, Cîrdei Maria-Ecaterina, Puha Lenuța-Violeta. Martorii: Grijincu Ionel, Procopiuc Ragiu Ciprian, Coroamă Liviu, Poleac Liliana Trandafira, Cioban Vasile, Cioban Dorin, Georgescul Maricica Aspazia, Șpac Daniela Delia, Pârghie Mircea, Chelba Viorela Daniela.

Desemnează Poliţia municipiului Rădăuţi ca organ de supraveghere a modului de îndeplinire a obligaţiilor impuse inculpatei. Inculpata Maxim Domnica va putea părăsi imobilul în care locuieşte pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora. Respinge cererea inculpatei Maxim Domnica de luare a măsurii preventive a controlului judiciar, ca neîntemeiată.

Dspune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpata Puha Lenuţa Violeta, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18.10.2024, până în data de 16.11.2024, inclusiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (în legătură cu Lavric Dorina), folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (în legătură cu Ruşti Ionela Bogdana), complicitate la luare de mită.

Pe durata măsurii arestului la domiciliu inculpata Puha Lenuţa Violeta va trebui să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească imobilul unde locuieşte, respectiv locuinţa situată în municipiul Rădăuți, judeţ Suceava, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza; b) să se prezinte în faţa în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; c) să nu comunice, direct sau indirect, cu următoarele persoane: inculpaţii: Sima Flaviu Emanuel, Luța Vlad-Vasile, Dubei Liviu, Cîrdei Maria-Ecaterina, Maxim Domnica. Martorii: Grijincu Ionel, Procopiuc Ragiu Ciprian, Coroamă Liviu, Poleac Liliana Trandafira, Cioban Vasile, Cioban Dorin, Georgescul Maricica Aspazia, Șpac Daniela Delia, Pârghie Mircea, Chelba Viorela Daniela.

Inculpata Puha Lenuţa Violeta va putea părăsi imobilul în care locuieşte pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora. Respinge cererea inculpatei Puha Lenuţa Violeta de luare a măsurii preventive a controlului judiciar, ca neîntemeiată”.

Articolul precedentCandidat la prezidențialele din acest an, angajat al fostei Securități
Articolul următorPremierul Ciolacu, la rândul său supărat pe Ciucă