Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a discutat astăzi despre varianta ca președintele Klaus Iohannis să treacă la conducerea Senatului, după alegerile parlamentare.
Subiectul a fost abordat la B1 TV, unde Fenechiu a fost întrebat dacă au existat discuții în coaliție pe această temă, acesta ferindu-se să dea un răspuns concret:
„La această variantă vă pot răspunde doar președintele partidului, secretarul general și prim-vicepreședinții. Eu, ca lider de grup, nu pot confirma sau infirma o asemenea discuție”, a spus Daniel Fenechiu, care însă a vorbit despre faptul că PNL a gândit mai multe variante privind candidatura lui Iohannis la alegerile parlamentare din decembrie.
Iohannis ar urma să candideze în decembrie pe listele PNL de la Senat – dat fiind că a deținut deja două mandate ca președinte de țară și nu mai poate fi candidat. Cu toate acestea, s-ar putea ca noua variantă de job să fie, totuși, un pic cam solicitantă pentru ocupantul fotoliului de la Cotroceni.
Până să se realizeze acest deziderat, Klaus Iohannis deține încă mandatul de președinte, la care ar cam trebui să renunțe în perspectiva în care va fi ales senator. Iar Fenechiu a comentat astăzi și referitor la această obligație, prevăzută de chiar Constituția României – anume că un președinte nu poate fi membru de partid. Or, ca să candideze la parlamentare, Iohannis trebuie să își semneze, oficial, adeziunea la PNL.
„Noi credem că un Președinte al României trebuie să aibă aceleași drepturi ca orice cetățean. Își termină mandatul înainte de începerea activității noului parlament, sens în care noi credem că președintele Klaus Iohannis, dacă își dorește, trebuie să poată candida la alegerile parlamentare din decembrie, sens în care am gândit mai multe variante în sensul acesta. (…)
Ar putea fi modificată ordonanța cu organizarea alegerilor. Ar putea exista o lege care să consacre dreptul Președintelui în funcție să candideze ca independent pe lista unui partid politic. Există varianta ca Președintele să își poată da demisia ca să poată candida (…).
Eu am spus teoretic, ipotetic, iar eu, în calitate de lider de grup al Partidului Național Liberal și ca jurist de formație, v-am prezentat care sunt variantele. Modifici o ordonanță, vii cu o lege nouă sau varianta demisiei. (…) Ce pot să vă spun este că la nivelul grupurilor parlamentare PNL noi avem soluții pentru a le înainta în procedura legislativă”, a spus Fenechiu pentru sursa citată.