Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis luni să menţină pedeapsa de patru ani şi opt luni de închisoare cu executare dispusă în primă instanţă în cazul fostului deputat Cristian Rizea, zis ”Cristi Ferrari”. Decizia de luni este definitivă.
La ultimul termen al procesului fostului deputat Cristian Rizea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), procurorii au cerut o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru fapte de corupţie, el fiind condamnat în primă instanţă la patru ani şi opt luni de închisoare.
Decizia a fost menţinută luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Fostul deputat Cristian Rizea nu s-a prezentat la ultimul termen pentru ultimul cuvânt în faţa instanţei ÎCCJ. De altfel, nici la termenul anterior nu a fost, iar apărătorul său a explicat că se află în Statele Unite ale Americii la rude, deoarece are probleme cu banii.
În decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat în primă instanţă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Fostul deputat a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. „În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi”, precizau la acel moment procurorii într-un comunicat de presă.
În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii „astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, arăta DNA.