Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Un medic de familie și un ambulanțier din Dolj au fost arestați astăzi pentru 30 de zile, în urma unui flagrant organizat într-un dosar privind vaccinarea la chiuvetă.

Alături de cei doi inculpați, arestat a fost și un alt bărbat, considerat „intermediar” în afacerea vaccinărilor fictive.

Cei trei au fost prinși în flagrant luni, de polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, la scurt timp după ce primiseră o sumă de bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID, fără vaccinare efectivă.

Ulterior flagrantului, au fost efectuate șase percheziții domiciliare, dintre care patru la domiciliile unor persoane, iar două la cabinetul medicului de familie și o clinică medicală la care acesta lucra. Potrivit DGA, la percheziții au fost găsite sume considerabile de bani în lei și valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, precum și adeverințe de vaccinare anti-Covid, precum și alte înscrisuri.

Au urmat audieri, iar cei trei au fost reținuți, iar astăzi au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. „Respinge cererile formulate de inculpaţii: Vatan Venera – Ecaterina şi Lungoci Cristian, prin apărători, cereri prin care solicită luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu sau luarea măsurii preventive a controlului judiciar. Respinge cererea formulată de inculpatul Leoveanu Silviu – Florinel, prin apărător, cerere prin care solicită luarea măsurii preventive a controlului judiciar.

Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Dispune arestarea preventive a inculpaţilor: 1) VATAN VENERA – ECATERINA pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18 ianuarie 2022 până la data de 16 februarie 2022 inclusiv; 2) LUNGOCI CRISTIAN pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18 ianuarie 2022 până la data de 16 februarie 2022 inclusiv şi 3) LEOVEANU SILVIU – FLORINEL pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18 ianuarie 2022 până la data de 16 februarie 2022 inclusiv. Dispune emiterea, de îndată, a mandatelor de arestare preventivă pentru inculpaţii: Vatan Venera – Ecaterina, Lungoci Cristian şi Leoveanu Silviu – Florinel”, se arată în încheierea instanței.

Dosarul în care cei trei sunt cap de afiș a pornit în urma sesizării din oficiu a DGA Dolj, existând informații că medicul de familie, ambulanțierul racolau, prin alte persoane intermediare, clienți dispuși să ofere între 100 și 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală.

Activitatea infracțională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier.

Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic.

De altfel, în cursul zilei de ieri, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19, în vederea identificării tuturor persoanelor care și-au obținut ilegal certificatul de vaccinare, pentru tragerea acestora la răspundere penală”, se arată într-un comunicat al DGA.

Articolul precedentLudovic Orban: „Ciucă este premier pentru că aşa a vrut Iohannis”
Articolul următorVictor Ponta îi ia apărarea premierului Ciucă: „Să îl lăsăm în pace să facă ceea ce așteptăm toți”