Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

12.000 de euro este suma cerută de un specialist în cadrul Direcției Naționale Anticorupție drept mită, pentru a garanta unui afacerist câștigarea unui contract.

Nicolae Răzvan Despa pe numele său nu a ajuns însă să se bucure prea mult de banii primiți drept primă tranșă, dat fiind că ieri i-a fost organizat un flagrant, chiar când primea echivalentul a 6.000 de euro.

La scurt timp, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea acestuia, pentru luare de mită. Potrivit procurorilor anticorupție, specialistul a pretins inițial de la omul de afaceri 15.000 de euro, apoi a mai scăzut din „preț”.

Lucrurile nu au ieșit însă cum fuseseră planificate, semn că specialistul nu e tocmai un „specialist”: omul de afaceri este acum martor în cauză, iar Despa urmează să fie prezentat astăzi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În perioada 15 septembrie 2021 – 16 noiembrie 2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 15.000 euro și, după mai multe „negocieri”, ar fi acceptat promisiunea sumei de 12.000 euro (plătibilă în două tranșe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși în legătură cu un contract de achiziție publică pe care omul de afaceri intenționa să îl încheie cu Direcția Națională Anticorupție în cadrul proiectului „Continuarea dezvoltării capacității tehnice a D.N.A în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale U.E” cofinanțat de OLAF în cadrul programului Hercule III Technical Asistance.

În contextul menționat mai sus, la data de 16 noiembrie 2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan a primit de la omul de afaceri 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se arată într-un comunicat al DNA.

Articolul precedentAugustin Zegrean consideră că liberalii „trăiesc în altă lume”
Articolul următorAUR solicită sprijin pentru Polonia