Deși la prima instanță a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar acum se află la a doua instanță în care este judecat pentru abuz în serviciu, fostul subsecretar de stat Marko Attila candidează pe listele UDMR pentru un mandat de deputat în colegiul uninominal Sfântu Gheorghe din Covasna.
Marko Attila – fost subsecretar de stat în cadrul Oficiului Regional pentru Relații Interetnice din Ministerul Informațiilor publice, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Brașov în luna decembrie 2010. Alături de el au mai fost trimiși în judecată Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal și fostul consilier juridic din Ministerul Justiției, Silviu Clim.
Procurorii DNA îi acuză de serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, aceștia precizând că, în anul 2002, cei trei au fost în comisiai specială de resituire a unor imobile ce au fost ale comunităților minorităților naționale din România. Folosindu-se de poziția lor din cadrul acestei comisii, Marko Attila, Tamas Marosan și Silviu Clim au întocmit o notă de constatare, la data de 14 mai 2002, prin care au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal clădirea în care în prezent se află Liceul Teoretic ”Szekely Miko” Sfântu Gheorghe și Liceul Teologic Reformat.
Referitor la clădirea respectivă, Ministerul Administrației Publice stabilise, cu o lună înainte, în aprilie 2002, că acesta nu putea fi retrocedat. Cu toate acestea, cei trei și-au încălcat atribuțiile și au retrocedat imobilul în baza unui extrs de carte funciarcă care nu era valabil, emis în 1990, precum și în baza Cărții Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română.
Procurorii DNA au stabilit, în urma acestor fapte, că statul român a fost prejudicial cu aproape 1.300.000 de euro, suma reprezentând valoarea clădirii.
Conform site-ului porta.just.ro, instanța a hotărât în : ”Condamnă inculpatul Marko Attila-Gabor la o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, săvârșită în dauna părții vătămate municipiul Sfântul Gheorghe, în 14 mai 2002”.
Ceilalți doi colegi ”de șotii” ai lui Marko Attila au primit și ei condamnări. Astfel, Tamaș Maroșan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Tot pentru aceeași acuzație a fost condamnat și Silviu Clim, dar la trei ani de închisoare cu suspendare, termenul de încercare fiind de cinci ani.
În aceeași sentință, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.
Cum era de așteptat, cei trei au făcut recurs.
Pe lângă recurs, Marko Attila preciza într-o publicație maghiară, pe lângă faptul că ”justiția nu este independentă”, că se pregătesc ample mișcări în masă, ca o formă de presiune a maghiarilor asupra deciziei instanței.
”Din păcate, trebuie să spun că justiția din România nu este una independentă. În cazul de față, pentru a ne demonstra dreptatea nu este suficient să ne bazăm pe argumente juridice, ci trebuie să arătăm și că această rană a maghiarimii și durerea pe care o provoacă ea nu pot fi ușor anesteziate. Vom apela la toate mijloacele care ne aduc mai aproape de adevăr, atât în țară cât și în străinătate, în presă și în rândul populației, deopotrivă”, declara Marko Attila în luna august a acestui an.

Articolul precedentAlin Trășculescu – candidatul șpăgar
Articolul următorZanfir Iorguș – magnatul de la malul Mării Negre