Sursa: www.portofconstantza.com

Două persoane, care își desfășurau activitatea la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud, precum și un comisionar vamal, sunt cercetați pentru infracțiuni de luare, respectiv dare de mită, în cadrul unei anchete coordonate de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.

Zilele trecute, pentru a proba activitatea infracțională a acestora, anchetatorii au derulat zeci de percheziții, în care au fost angrenați ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Constanța. Călărași, Tulcea, Ialomița, Buzău și Brăila. Totodată, în cauză s-a beneficiat de sprijin din partea IGPR – Direcția de Operațiuni Speciale, Gărzii de Coastă din cadrul IGPF, Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime Constanța.

De aici, a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, față de cei trei inculpați, care au fost ulterior arestați preventiv pentru 30 de zile, la Tribunalul Constanța.

Cu atât mai mult cu cât, în cauză, unul dintre vameși chiar a fost prins în flagrant în timp ce primea 5.000 de dolari și 8.100 de lei de la un comisionar vamal, pentru efectuarea unor operațiuni de vămuire a unor mărfuri containerizate.

Concret, inculpați sunt un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud – pentru luare de mită în formă continuată, un fost lucrător vamal al aceluiași birou, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare, pentru complicitate la luare de mită și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, precum și un comisionar vamal al unei societăți comerciale – pentru complicitate la luare de mită.

Cercetările în cauză vizează modalitatea în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud au încasat sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privind controlul fizic al containerelor și pentru a se acorda liber de vamă unor containere care conțin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute.

Pentru a sensibiliza lucrătorii vamali de la controlul fizic, astfel încât să nu fie probleme cu mărfurile contrafăcute sau nedeclarate, sau pentru urgentarea formalităților vamale, importatorii obișnuiau să dea mită între 500 – 700 dolari/ container. Aceste sume puteau urca în funcție de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500 – 700 dolari se adăugau 30 – 50 dolari per colet, sume care ajung și la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE.

În concret, în perioada 20 mai 2024 – 27 august 2024, primul inculpat, în calitatea menționată anterior, în exercițiul atribuțiilor de serviciu privind efectuarea operațiunilor de import și de tranzit a mărfurilor prin Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud, ar fi pretins și primit pentru sine și pentru alții de la persoane juridice și importatori, sume de bani în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea sau urgentarea formalităților vamale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

În acest fel, inculpatul ar fi contribuit la taxarea ilicită a containerelor cu mărfuri procesate în punctul vamal, facilitând concomitent introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă și mărfuri subevaluate.

De asemenea, inculpatul ar fi avut rolul de colecta sumele de bani remise cu titlu de mită de către reprezentanții unor persoane juridice și importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud. Imediat după colectarea sumelor de bani, cel de-al doilea inculpat ar fi preluat sumele respective din incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța, pentru a-i transporta în zone de siguranță și de a fi împărțiți ulterior între membrii grupului.

În data de 12 septembrie 2024, al treilea inculpat i-a remis lucrătorului vamal în activitate, în incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța, sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei, pretinși în mod indirect reprezentanților unor persoane juridice, importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud a unor mărfuri containerizate.

La scurt timp după constatarea infracțiunii flagrante, inculpatul fost lucrător vamal, ar fi luat discret de pe biroul din fața sa un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită și care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghițire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală.

La percheziții, în autoturismul inculpatului fost lucrător vamal, au fost găsite sumele de 12.300 de dolari și aproximativ 1.000 de euro. În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane”, precizează DGA.

Articolul precedentFBI anchetează „o presupusă tentativă de asasinat” asupra lui Trump
Articolul următorIohannis, variantă de lucru: i s-ar pregăti funcția de președinte al Senatului