Doru Căstăian, candidat la Consiliul Local din Galați, din partea Pact pentru Galați

Doru Căstăian nu e candidatul clasic al alergerilor locale din 2020. Intrat recent în politică, acesta era cunoscut până nu de mult publicului gălățean pentru numeroasele sale intervenții în cadrul lansărilor de carte. De asemenea, Doru Căstăian este omul despre care actualii și foștii elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați ți-ar putea povesti ore în șir. Lor, Doru le-a insuflat plăcerea cititului și tot lor, același Doru Căstăian, le va rămâne în amintire ca acel profesor care i-a învățat să-și pună mereu întrebări despre tot ceea ce îi înconjoară, stimulându-le dorința de cunoaștere.

Interviu cu Doru Căstăian, profesorul care candidează pentru Consiliul Local Galați

Doru Căstăian candidează la alegerile locale din partea formațiunii politice locale „PACT pentru Galați”.

  1. Povestește-le celor ce nu te cunosc, cine este Doru Căstăian?

Doru Căstăian: Şi eu mă întreb încă de mic. Probabil de aia am făcut filosofia. Nu pot spune că acum mi-e mai clar. Doru Căstăian e un om care are teribila şansă de a vedea lumina lumii în acest an de graţie din istoria lumii. Unii zic că e în primul rând profesor, alţii zic că e în primul rând tată, alţii zic că e un pasionat de fotbal şi de lectură. What`s in a name? Eu sunt, pentru mine, încă un necunoscut. Şi sper să rămân aşa până la capăt, să nu ma cunosc vreodată cu totul.

  1. Să presupunem că vei ajunge consilier local în administrația gălățeană, din partea Pact pentru Galați. „Jobul” de consilier mânâncă și el, la fel ca toate celelalte, timp. Știu că în prezent ești profesor, traducător, scriitor, cititor și tată pe deasupra. Cum ai de gând să-ți împarți timpul între toate acestea?

EXCLUSIV: Interviu cu Larisa Butnariu, victimă a traficului uman

Doru Căstăian: Timpul, am constatat, e ca pasta de dinţi dintr-un tub. Întotdeauna mai e puţin. Probabil, mă voi descurca cum am făcut-o şi până acum. Prin echilibristică şi planificare. Iar dacă voi constata că e prea mult, voi face nişte alegeri. Deocamdată, m-am hotărât să dau o şansă şi posturii de consilier. Unde sper să pot ajuta. Dacă nu, voi face fără nici o ezitare un pas înapoi. Dar sunt convins că pot face multe şi sunt convins că voi avea şi cu cine. La PACT avem o echipă formidabilă, dar şi celelalte partide propun pe alocuri oameni de toată isprava. Voi reuşi cumva.

  1. De ce „Pact pentru Galați”? Ce are acest partid local în plus față de oricare altul?

Doru Căstăian: Are oameni fabuloşi. Lista colegilor a fost, cred, cel mai puternic argument pentru a veni aici. Sunt colegi profesori, sunt activişti civic, sunt câţiva dintre foştii mei elevi şi actualii studenţi. Partidul mai are şi o democraţie internă pe bune. Ne sfătuim şi votăm înainte de fiecare decizie. Fiecare voce contează. Nu e un slogan, chiar aşa e. Are viziune. Are idei. Şi, nu în ultimul rând, fiecare dintre membri este nu doar un om de toată lauda, fiecare membru este un om integru, ceea ce pentru mine este fundamental. Probabil numai PACT ar fi putut să mă convingă în acest moment, chiar dacă şi în celalte partide există oameni pe care-i admir şi stimez (da, chiar în toate).

  1. Descrie-mi, pe rând, PSD, PNL, USR-PLUS, PPU (social-liberal), PMP, Partidul Ecologist, PRO România, ALDE, la nivel local.

Doru Căstăian: Grea sarcină îmi dai. Am să o fac jucăuş, cu câte o propoziţie pentru fiecare.

PSD: Un veac de singurătate.

PNL: Oare ştie stânga ce face dreapta?

USR-PLUS: USR poate fi un Plus, sper să fie aşa.

PER: Le doresc să participe la încălzirea globală a Galaţiului.

PRO România: Despre ce nu putem vorbi trebuie să tăcem.

ALDE: Admirabil, dar…

PMP: Am să-l respect mereu pe Dorinel.

  1. Și central?

Doru Căstăian: Distincţia dintre local şi central nu e foarte clară când vorbim despre politică în România. Şi ăsta este unul dintre motivele pentru care am ales PACT, nu există subordonare faţă de un centru. Eu sunt de principiu un localist şi un regionalist, vezi şi iplicarea mea în Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. La partidele mari, în general prestaţii mediocre şi, în ciuda războiului autodeclarat, de multe ori absolut comparabile. Miopie, vederea intereselor doar pe termen scurt, lipsă de curaj în asumarea de reforme structurale, profunde. Sigur, se intâmplă uneori şi lucruri ceva mai bune, nu sunt eu omul extremelor, dar chiar cred că e momentul unei infuzii masive de personalitate şi coloană vertebrală în politica românească.

  1. Un politician român pe care îl admiri? Și de ce?

Doru Căstăian: Mi-e foarte greu să aleg unul din linia 1. M-am gândit câteva minute şi mi-e aproape imposibil. Sunt însă mulţi în linia a doua care sunt oameni admirabili. Şi sunt în mai toate partidele. N-am să dau nume. Desi mă pot gândi la câteva zeci.

8. Cum intenționezi să „schimbi lumea”, odată ajuns în Consiliul Local Galați?

Doru Căstăian: După atâţia ani de filosofie mi-e greu să mai cred ca lumea poate fi schimbată brusc. Dar ea poate fi schimbată lent dacă sunt cultivate cu grijă si cu atenţie seminţele schimbării. Oamenii vor vedea în mine exact acelaşi ins de dinainte, nimic fundamental nu se va schimba (decât poate în bine), mi-am luat suficiente măsuri pentru asta. Intenţionez să rămân principial, curat şi interesat de lucrurile de care m-am ocupat şi până acum. Oamenii vor întelege în timp că se poate şi altfel. Vor ieşi din minoratul mintal în care sunt ţinuţi de decenii. Şi vor începe să vrea mai mult.

9. Să presupunem că Ionuț Pucheanu (PSD), actualul primar al Galațiului, va câștiga un al doilea mandat pe 27 septembrie. Cum vezi viitoarea relație cu acesta, din perspectiva unui consilier local non-PSD?

Doru Căstăian: Eu sunt profesor. În orice relaţie umană sunt învăţat să intru deschis şi fără prejudecăţi şi să văd în orice om în primul rând potenţialul. De ce m-aş teme de relaţia cu Ionuţ Pucheanu? Ionuţ Pucheanu are aceeaşi vârstă ca mine şi, atât cât l-am cunoscut, mi s-a părut un tip deştept şi potenţial flexibil. E posibil să mă înşel, dar eu cred că vom putea colabora în condiţii de respect, spre binele oraşului. Ştiu, sunt obişnuit să mi se spună de trei ori pe zi că sunt naiv. Dar “naivitatea” mea m-a făcut tot ce sunt. Lucrez cu oamenii de aproape 20 de ani. Nu sunt naiv, sunt cât se poate de realist, dar voi refuza să am prejudecăţile comune despre politica musai murdară şi infectă. Oamenii se pot respecta şi când fac parte din triburi politice diferite şi aş spune că actuala campanie, fără prea multe mizerii, a arătat-o.

10. De ce consilier local și nu primar al Galațiului, de vreme ce ești, poate, cel mai cunoscut nume de pe listele „Pact pentru Galați”?

Doru Căstăian: Au fost câţiva oameni care m-au văzut acolo şi mi-au făcut propuneri măgulitoare, dar nu m-am simţit pregătit pentru o asemenea responsabilitate.

11. Concret și fără promisiuni electorale, cum va arăta Galațiul după patru ani de mandat al unui consilier „Pact pentru Galați”?

Doru Căstăian: Sperăm din suflet că va fi un loc mai frumos, mai ergonomic, mai cald şi mai primitor pentru sufletele din el. Nu trebuie să inventăm apa caldă, noi propunem multe soluţii selectate din bunele practici ale altora, dar numai după ce ne-am asigurat că ele sunt viabile pentru Galaţi. În mod cert, sperăm să aibă un aeroport (sau poate măcar un început de şantier). Şi daca vom realiza jumătate din ce ne-am propus, Galatiul va fi transformat radical.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentȚara tuturor posibilităților. Te poți angaja la SRI fără studii superioare
Articolul următorCodrin Ștefănescu se simte singur după ce Teodorovici s-a îmbrățișat cu Ciolacu
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.