Comisia Europeană a aprobat adăugarea specialității tradiționale garantate „Sardeluță marinată”, din România.

Așa se face că această nouă denumire se va adăuga pe lista celor „3.617 produse deja protejate disponibile în baza de date eAmbrosia”, se transmite într-un comunicat de presă.

Din România, în baza de date eAmbrosia mai apar alte 85 de produse, majoritatea vinuri. Însă sunt menționate și produse alimentare sau „Spirit drink” – pălinca, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Țuică Zetea de Medieșu Aurit, Vinars Vrancea, Vinars Târnave, Horincă de Cămârzana, Vinars Segarcea și Țuică de Argeș.

În ceea ce privește includerea noului produs alimentar, explicațiile sunt că „denumirea produsului indică specificitatea materiei prime – șprotul cu cap și eviscerat – și metoda de preparare (marinarea)”.

Potrivit aceleiași surse, produsul „Sardeluța marinată” se obține prin marinarea șprotului (se pot obține astfel trei feluri diferite, în funcție de ingredientele utilizate la marinat) și apoi umplerea acestuia cu umplutura dorită. Prin adăugarea unui sos pe bază de vin, a uleiului de floarea-soarelui sau a uleiului de floarea-soarelui cu ardei iute peste șprotul marinat și aromatizarea acestuia cu diferite ingrediente, produsul dobândește gusturi distincte, cu calități organoleptice specifice.

În mod tradițional se utilizează următoarele ingrediente pentru marinarea peștelui: sare fără iod, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, frunze de dafin, piper întreg și semințe de coriandru.

Articolul precedentRămâne șeful statului fără job? Mihai Tudose: „Mi-e greu să cred că domnul Ciolacu îl va desemna pe Klaus Iohannis”
Articolul următorVa obține Ursula von der Leyen un nou mandat în fruntea Comisiei Europene? Astăzi este votul