Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele CNCAV a afirmat, vineri, că vaccinarea împotriva Covid nu va fi obligatorie, mai mult, că „populația nu ar reacționa favorabil propunerii”, făcând referire la situația din alte țări europene s-a decis vaccinarea obligatorie.
„Foarte sincer, nu cred că s-ar pune problema nici la nivelul decidenților… Populația nu ar reacția favorabil propunerii. Oamenii reacționează favorabil când venim cu asigurări că vaccinarea nu va fi obligatorie. A spus-o și premierul Florin Cîțu în această săptămână. Și noi suntem confortabili cu această decizie și din considerente personale. Trebuie adaptate culturii fiecărui popor când vii cu o astfel de măsură. În România, este și va fi un act voluntar”, a spus Andrei Baciu, la Digi 24. Potrivit acestuia, românii ar fi reticenți și doar la o simplă propunere, nu la impunerea acestei obligativități.
Personalul medical nevaccinat, cu testul negativ la vedere
Referitor la situația cadrelor medicale imunizate împotriva coronavirusului, secretarul de stat a declarat că este necesar să fie explicat principiul din spate. „Dacă ai un cancer și mergi la spital, evident că nu dorești să te infectezi cu SARS-COV-2 în spital. Putem să ne vaccinăm în rândul personalului medical, fiindcă transmiterea este minimă astfel”, a spus Baciu, care a adaugat că cei ce nu doresc să se vaccineze sunt obligați să prezinte un test negativ. Măsura este necesară pentru protejarea pacienților ce deja se află în situații dificile. „Pentru cei care nu doresc să se vaccineze, din rândul personalului medical, în spiritul ideii de vaccinare voluntară, nu obligatorie, există această alternativă, care a fost deja lansată. Aceea de dovedi faptul că nu este infectat din dorința de a-i proteja pe pacienți, adică cu test”, a precizat Andrei Baciu.
Acesta a menționat de asemenea că peste 82% dintre medicii din România s-au vaccinat de la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020.
La nivel național, până vineri, potrivit CNCAV, au fost vaccinate 4.865.795 de persoane, dintre care 4.705.750 cu schema completă. De remarcat este faptul că imunizarea cu serul produs de Johnson&Johnson (cu administrare în monodoză) a „prins” la români, 370.581 de persoane optând pentru această variantă. Numărul este ceva mai mare decât al persoanelor imunizate cu serul Moderna (rapel la 28 de zile), respectiv de 356.997 de persoane.
Rafila despre campania de vaccinare, în perspectiva valului 4