La aproape 12 ani de la întrarea în exploatare, flotila de fregate a României primeşte în sfârşit binemeritatele rachete. Binemeritate pentru că cele două fregate achiziţionate de la britanici în urmă cu 12 ani, au fost de a dreptul „chele” la capitolul armament.
După binecunoscutul scandal al şpăgii de şapte milioane euro legate de BAE Systems, faza a doua a contractului semnat cu britanici a rămas în aer. Strict din punct de vedere tactic, cele două fregate, ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria”, au fost cumpărate fără sistemele principale de armament în cazul acestor clase de navă, respectiv racheta.
Potrivit prevederilor iniţiale din contractul cu britanicii, întâi era achiziţia, după care etapa a doua de modernizare. După scandalul şpăgii, etapa a doua a fost abandonată. Prin urmare, la toate misiunile internaţionale fregatele s- au dus cu un tun de 76 milimetri Oto Melara şi cam atât.
Acum la orizont se întrevede schimbarea. “Anunţul de participare pentru iniţierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R – etapa a II-a a fost publicat astăzi, 16 martie, în sistemul electronic de achiziţii publice. Procedura aplicată pentru atribuirea contractului este <licitaţia restrânsă>, organizată în baza OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii (…) fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri şi/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanţe superioare (radare, electronooptici şi sonar tractat).
Acestea vor fi integrate într-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor. Modernizarea navelor se va realiza, în mod obligatoriu, în România”, se arată în anunţul publicat pe SEAP. Ca cerinţă minimă, firmele trebuie să demonstreze că au executat în ultimii cinci ani livrâri de produse similare şi care cumulat să fi avut o valoare de cel puţin 839 de milioane lei. „Prin produse similare, autoritatea contractantă înţelege construcţia şi instalarea, pe nave de luptă din state membre NATO, a unor sisteme de conducere a luptei navale (Combat Management System)”, se arată în anunţul Romtehnica publicat pe SEAP.
Statul român a cumpărat în 2003 două fregate de Tip 22 Broadsword scoase din uz de către Marina Regală Britanică. Pentru cele două nave s-au plătit circa 116 milioane de lire sterline. Programul prevedea în faza iniţială achiziţia şi apoi asimilarea producţiei de subansable în fabrici româneşti, dar nimic nu s-a întâmplat. Să vedem acum.

Articolul precedentAdriean Videanu, audiat la DIICOT în dosarul gazelor ieftine pentru magnatul Ioan Niculae
Articolul următorStrategia energetică naţională – citate aproximative din dezbateri. După Turcia, România are cel mai mare sistem energetic din regiune