Sursa: Facebook

Acuzații grave la adresa fostului șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea, aduse de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea.

Laviniu Mugurel Poinar, cu grad de de comisar șef de poliție, a fost plasat sub control judiciar și este inculpat pentru abuz în serviciu în formă continuată, uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției, în legătură cu sprijinul oferit unui afacerist din Bihor.

Fostul șef al BCCO Oradea nu este însă singurul inculpat din dosar. În acțiunile sale „neortodoxe”, procurorii anticorupție arată că acesta ar fi fost ajutat de un coleg, care conducea la acel moment Serviciul Antidrog din cadrul BCCO Oradea și care în prezent este șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Oradea.

Pe numele său Alin Nicușor Tărău, cel care conduce în prezent echipa de Operațiuni speciale este acuzat la rândul său de uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției.

La data de 23 decembrie 2020, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel împreună cu inculpatul Tărău Alin-Nicușor ar fi emis, deși nu aveau acest drept, o adresă oficială în favoarea unei persoane (fiul unui om de afaceri din județul Bihor), astfel încât acesta din urmă să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală aflată pe rolul instanței de judecată.

În concret, la solicitarea apărătorilor persoanei respective, judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor, inculpații Poinar Laviniu Mugurel și Tărău Alin-Nicușor ar fi emis o adresă prin care ar fi comunicat faptul că în cursul lunii noiembrie 2018, s-ar fi reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc în baza informațiilor furnizate de către fiul omului de afaceri din Oradea. Informațiile furnizate ar fi stat la baza unui dosar penal instrumentat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul teritorial Oradea, finalizat prin trimiterea în judecată a făptuitorilor.

Totodată, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel care deținea atribuții de soluționare a petițiilor, nu ar fi redirecționat cererile avocaților persoanei respective către DIICOT – Serviciul teritorial Oradea încălcând astfel prevederile legale.

Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nu ar fi fost reală, întrucât datele comunicate de către BCCO Oradea, prin adresa menționată anterior, au fost infirmate în totalitate de către DIICOT – Serviciul teritorial Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite activități specifice funcțiilor de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (doar în cazul inculpatului Tarău Alin Nicușor)”, detaliază DNA.

Potrivit ebihoreanul.ro, aspectele vizate de ancheta procurorilor DNA privesc dosarul lui Victor Micula, în care acesta e judecat, alături de patru poliţişti acuzaţi că i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de informații ale MAI.

Articolul precedentPoliticienii au căutat sprijin la Sfânta Parascheva
Articolul următorCiolacu, către Ciucă: „Acest circ de-a opoziția nu ajută pe nimeni”