Sursa: Facebook

Consiliul Concurenței efectuează verificări în ceea ce privește intenția Mega Image de a prelua Profi, până acum comunicarea oficială fiind că „există îngrijorări” privind această tranzacție.

Profi este un lanț de supermarketuri și magazine de proximitate în România, deținut de către compania Ahold Delhaize, care într-adevăr deține și magazinele Mega Image, însă autoritatea de concurență consideră că, în urma tranzacției, consumatorii ar putea fi afectați.

Într-un comunicat de presă, Consiliul Concurenței explică și de unde sunt suspiciunile apărute în urma analizei efectuate – atât piața comerțului cu amănuntul, cât și piața achizițiilor de produse de consum curent preponderent alimentare:

Astfel, pe unele piețe locale, unde sunt prezente cele două rețele, operațiunea poate conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor pentru achiziția de produse alimentare. De asemenea, tranzacția ar putea genera efecte negative asupra activității unor furnizori având în vedere, pe de o parte, reducerea numărului de companii achizitoare și, pe de altă parte, consolidarea poziției Mega Image pe piața de achiziții”, transmite instituția.

Însă momentan nu este nimic cert, iar analiza continuă. În cadrul acesteia, „Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) poate transmite Consiliului Concurenței propuneri de angajamente pentru a înlătura îngrijorările concurențiale. Propunerile de angajamente vor fi evaluate, iar autoritatea de concurență va consulta terţii cu privire la eficacitatea acestora, sub forma unui test de piaţă”, arată Consiliul Concurenței.

Totodată, dată fiind comunicarea publică, instituția precizează și că asupra tranzacției pot opina și alte persoane, iar „Consiliul Concurenței așteaptă eventuale observaţii de la furnizori și/sau concurenți cu privire la îngrijorările concurenţiale ridicate de autoritatea de concurenţă, prin e-mail, la adresa bunuri.consum@consiliulconcurentei.ro sau prin poştă la următoarea adresă: Consiliul Concurenţei, Piaţa Presei Libere nr. 1, Casa Presei, corp D1, sector 1, Bucureşti, cod poştal 013701, Oficiul Poştal nr. 25”.

Așa cum știți, Comisia Europeană a fost de acord să ne transfere analiza acestui caz, la solicitarea noastră, având în vedere că piața românească este cea mai afectată. Este cea mai mare tranzacție pe piața de retail din România și este nevoie de o analiză complexă.

De aceea ne consultăm cu autoritățile din alte state membre care au gestionat tranzacții similare, dar vrem să aflăm și punctele de vedere ale celor afectați: producători agricoli și procesatori, concurenți, asociații de consumatori” a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Articolul precedentMinistra Muncii, promisiuni: „Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar au pensii diferite”
Articolul următorSenator PSD, despre recalcularea pensiilor: „Procentul celor care nu vor primi niciun leu este undeva la 17%”