Prima probă a Bacalaureatului din cea de-a doua sesiune organizată în acest an ar trebui susținută de cei peste 33.900 de candidaţi care s-au înscris.
22.600 de candidați provin din promoţia anului 2023, iar aproximativ 11.300 de candidați sunt din promoţiile anterioare, ceea ce este cert este că această sesiune vine cu un element de noutate.
Conform Ministerului Educației, începând cu această sesiune, va fi generalizată evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților, asigurările fiind că „acest proces nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/ baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat”.
Aceasta înseamnă că în fiecare centru de examen au fost distribuite și instalate scanere, cu ajutorul cărora vor fi scanate lucrările „în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți”.
„Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații”, preciza ministerul într-un comunicat de presă.
Rămâne neschimbat faptul că nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5, iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6. Totodată, și regulile rămân aceleași, potrivit Ministerului Educației, iar sălile din centrele de examen au în continuare în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio:
„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni”.