sursă foto: DNA

Închisoare cu suspendare pentru un manager al companiei Glovo, precum și pentru un administrator de firmă, anchetați în legătură cu luare și dare de mită.

La distanță de câteva luni după ce managerul Glovo a fost prins în flagrant pe când primea mită de 13.200 euro, acesta a recunoscut acuzațiile.

Zilele trecute, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu managerul responsabil de flotele de curieri, dar și cu reprezentantul societății comerciale.

În februarie, procurorii anticorupție anunțau că au în vizor faptele presupus a fi fost comise de un managerul companiei de livrări, care, conform procurorilor, își făcuse un adevărat sistem de a câștiga bani în plus, ilegal.

Însă între timp, acuzații oficiale au fost aduse și unui alt inculpat. Așa se face că, la acest moment, managerul – C.T.R. – a fost de acord cu pedeapsa de un 1 și 2 luni închisoare cu suspendare, pentru luare de mită, în timp ce reprezentantul societății comerciale în cauză – C.A.C. – 1 închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

În această perioadă, cei doi ar trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 60 de zile fiecare. Mai departe, Tribunalul București va analiza acordurile încheiate și va pronunța o soluție.

În perioada aprilie 2023 – februarie 2025, inculpatul C.T.R., în calitatea menționată anterior ar fi pretins și primit, la diferite intervale de timp, suma totală de 196.802 lei și 38.800 de euro (aproximativ 82.658 de euro), de la administratorii unor societăți prestatoare pentru platforma de livrări la domiciliu (martori în cauză), în schimbul îndeplinirii unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, precum și al îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri de serviciu.
Concret, în schimbul sumelor de bani primite, inculpatul ar fi desfășurat, între altele, următoarele activități:

  • ar fi activat curierii în timpul în care platforma avea oprite angajările,
  • ar fi alocat ore curierilor care au un scor scăzut și cărora, din această cauză, aplicația nu le permitea să rezerve ore în sistem,
  • ar fi alocat ore suplimentare, respectiv 16-18 ore/zi, în condițiile în care aplicația permitea maxim 12 ore/zi selectate,
  • ar fi deblocat instant conturi închise de aplicație în urma unui comportament neadecvat al curierului, cu mențiunea că aceste ultime activități le desfășura inclusiv în weekend când nu avea program de lucru,
  • ar fi adăugat bonusuri, deși conform aplicației, curierul nu era îndreptățit să le încaseze,
  • ar fi șters datoria unor curieri pe care o aceștia o aveau în platformă, pentru ca ulterior să solicite administratorilor societăților prestatoare să-i remită lui banii respectivi,
  • ar fi transferat curieri angajați la alte societăți care nu beneficiau de sprijinul angajaților platformei livratoare, fără a urma procedurile interne.

Astfel, la data de 05 februarie 2025, inculpatul C.T.R. ar fi pretins și ar fi primit suma de 13.200 de euro de la unul dintre administratorii unei societăți partenere, în scopul descris mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Totodată, în perioada septembrie 2024 – februarie 2025, inculpatul C.T.R. ar fi pretins și primit de la inculpatul C.A.C., administrator al unei societăți comerciale, cu ocazia a patru întâlniri, suma totală de 19.000 de lei și 500 de euro, în schimbul îndeplinirii unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, pentru deblocarea anumitor conturi de curieri și activarea de conturi noi, toate acestea în regim urgent.

În cauză, cu privire la inculpatul C.T.R., procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de 191.049 de lei și 15.500 de euro, în vederea confiscării speciale de către instanța de judecată”, detaliază DNA.

Articolul precedentCNA, decizii privind „conținut ilegal” pe rețelele de socializare
Articolul următorOrdinul ANPC privind afișarea adaosului comercial – retras în urma consultărilor cu mediul de afaceri