Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Parchetul de pe lângă Tribunalul București, împreună cu Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul Grupuri Infracționale Violente continuă ancheta după mitingul de susținere a lui Călin Georgescu luna trecută, transformat în haos.

Ieri, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul Direcției Generale de Jandarmi a municipiului București și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei au efectuat 4 percheziții domiciliare la adrese din Capitală și județul Ilfov, fiind puse în executare mandate de aducere emise pe numele a patru suspecți, printre acre și o femeie.

După audieri, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva a celor patru inculpați, doi fiind acuzați de ultraj,
distrugere și tulburare a ordinii și liniștii publice, unul – pentru ultraj și tulburare a ordinii și liniștii publice, altul – pentru distrugere și tulburare a ordinii și liniștii publice iar al patrulea inculpat, în fapt o femeie – pentru tulburare a ordinii și liniștii publice.

În noaptea de 9-10 martie 2025, inculpații au participat la protestul desfășurat în fața sediului Biroului Electoral Central, împrejurare în care au aruncat cu obiecte contondente în direcția forțelor de ordine, unele dintre aceste obiecte lovindu-i pe jandarmii din dispozitiv, au răsturnat și degradat autovehiculul aparținând unui post de televiziune, iar prin aceste violențe au tulburat ordinea și liniștea publică.

În cauză sunt administrate și alte probe pentru stabilirea tuturor urmărilor acțiunilor inculpaților, urmând a fi luate măsuri legale în consecință. De asemenea, se efectuează activități pentru identificarea tuturor persoanelor care au exercitat acte similare în contextul protestului amintit.

Procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a celor patru inculpați, urmând a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 București cu propunere de arestare preventivă a acestora pentru 30 de zile”, se arată într-un comunicat al PT București.

În urma întâmplărilor descrise mai sus, deja trei inculpați erau cercetați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, fiind acuzați la distanță de câteva zile. Este vorba despre trei bărbați, cu vârste de 43, 48 și 50 de ani, care „au exercitat acte de violență îndreptate împotriva dispozitivelor de jandarmi desfășurate în Centrul vechi cu ocazia protestelor din fața sediului Biroului Electoral Central, precum și acte de distrugere asupra unei autoutilitare aparținând unui post de televiziune, iar prin aceasta au tulburat ordinea și liniștea publică”.

La acel moment, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a celor trei inculpați, însă în instanță, unul singur a fost arestat preventiv.

De altfel, și pe 25 martie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Grupuri Infracționale Violente, cu sprijinul Direcției Generale de Jandarmi a mun. București și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, au efectuat 11 percheziții domiciliare în Capitală, dar și în Ilfov și Dâmbovița, ulterior fiind pusă în mișcare acțiunea penală împotriva a nouă inculpați – trei cercetați pentru ultraj și tulburare a ordinii și liniștii publice; trei – pentru săvârșirea distrugere și tulburare a ordinii și liniștii publice; trei – tulburare a ordinii și liniștii publice.

Anterior, pe 11 martie, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală împotriva altor doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice.

În data de 9 martie 2025, Jandarmeria Română a sesizat organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de ultraj, constând în lovirea unui jandarm din dispozitivul de ordine cu o piatră în cap, de către o persoană din mulțime.

Cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care a început urmărirea penală cu privire la o infracțiune de ultraj. Ulterior, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la 12 infracțiuni de ultraj, constând în agresarea, în aceleași împrejurări, a altor 12 jandarmi, loviți cu obiecte contondente aruncate din mulțime în dispozitivul de ordine.

Totodată, s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tulburare a ordinii și liniștii publice și distrugere. S-a avut în vedere că, pe prin agresiunile exercitate asupra jandarmilor și prin incendierea unor bunuri, prin distrugerile provocate societăților comerciale din zonă, pavajului și mobilierului stradal, dar și a unui autovehicul aparținând unei televiziuni, au fost tulburate ordinea și liniștea publică.

Organele de urmărire penală au audiat în calitate de persoane vătămate 9 jandarmi, dintre care 7 au fost examinați și medico-legal la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”. Două dintre persoanele vătămate au necesitat spitalizare. Au fost identificate 8 persoane dintre cele cu privire la care există indicii că au exercitat acțiunile violente descrise mai sus, urmând ca mijloacele de probă ce vor fi administrate să clarifice contribuția acestora”, detaliau procurorii la debutul anchetei.

Articolul precedentOrdinul ANPC privind afișarea adaosului comercial – retras în urma consultărilor cu mediul de afaceri
Articolul următorBolojan, pe transparență la Cotroceni: „Vor fi publicate cheltuielile instituției”